Neppe Barcode-salg i år
Oslo S Utvikling (OSU) selger neppe DnB NOR-bygget og Deloitte-bygget i 2011.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
– Nei, det er tvilsomt. Vi jobber ikke aktivt med salg av byggene, men det er stor interesse for dem, sier adm. direktør Paul E. Lødøen (bildet) i OSU til NEnyheter. Det norske transaksjonsmarkedet mister i så fall mange milliarder i volumer og er et stort skudd for baugen i antatte volumer i år.
Blir det salg, selger OSU ett og ett selskap.– Ja, det er det vi har gjort det tidligere, og vi gjør nok også dette videre, sier Lødøen. Det er ingen selskaper som ligger foran i løypa enn andre.
Norsk interesseOSU-sjefen sier både norske og internasjonale aktører er potensielle kjøpere til byggene, særlig livselskapene og pensjonskassene her hjemme
Paul E. Lødøen vil ikke si noe om avkastningsmålet ved salg. Totalt skal det selges 85 000 kvadratmeter med næringsarealer i DnB NOR-byggene og 15 000 kvadratmeter i Deloitte-bygget. Lødøen vil heller ikke kommentere utbyggingskostnadene OSU har i Bjørvika. Men yielden – direkteavkastningen – vil ligge lavt hvis det skal bli noe salg.
– Vi selger ikke hvis vi ikke oppnår en tilfredsstillende yield. Jeg vil si at en tilfredsstillende yield i dagens marked er 5 prosent, sier Paul E. Lødøen Over 5 mrd.Gjennomsnittlig leieprisnivå i Barcode-rekken ligger rundt 2800 kroner kvadratmeteren kroner. Noen kontrakter ligger ifølge Lødøen betydelig over dette nivået, andre kontrakter ligger litt under.
En kvadratmeterleie på 2800 kroner fratrukket 150-200 kroner per kvadratmeter i eierkostnader, samt en netto yield på 5 prosent, indikerer en salgsverdi for de til sammen 100 000 kvadratmeterne på 5,2-5,3 milliarder kroner. Det er derfor betydelige volumer som skal selges, på høyde med NIAMs oppkjøp av Sektor Gruppen i fjor.
I tillegg skal OSU selge unna 12 000-14 000 kvadratmeter i det såkalte byplanet nede på gatenivå. Dette byplanet inneholder forretninger og serveringssteder. OSU skal etter hvert også selge 30 000- 40 000 kvadratmeter med underetasjer i Barcode-rekken, der parkeringsarealene er.– Disse salgene kommer nok ikke i år, vi har ingen hast her, kommenterer Lødøen.
På skinner– Er fremdriften for nybyggene ellers i rute? – Ja, det er helt på skinner, alt går som planlagt. Nå jobber vi videre med de andre tomtene vi skal utbygge her nede, blant annet flere boliger.
Når det gjelder utleiesituasjonen i Barcode-rekken, er det ikke mye ledig.– I prinsippet er alt fylt opp. Vi har noe ledige arealer i Visma-bygget og kan leie ut 2000-3000 kvadratmeter her, ellers er de andre byggene fulle, sier Lødøen.
Intet LambdaFremskrittspartiet har i høst sagt nei til et Munch-museum i Bjørvika, det såkalte Lambda-bygget. Mye tyder på at det ikke blir noe museum i området, selv om det arbeides videre med arkitektkonkurransen. Et nei til et museum vil få konsekvenser for Kongsbakken-allmenningen, som visuelt forbinder Maria-kirken og Middelalderparken med Akershus festning og fjorden. – Vi forholder oss nå til at Lambda ikke kommer. Det er et viktig argument for ikke å bredde ut Kongsbakken. Det kunne ha vært hyggelig å ha Munch-museet her nede, men et museum skal ikke gå på bekostning av andre arealer, sier Paul E. Lødøen.