– Bygget er en viktig møteplass for næringslivet. Det kommer et betydelig antall besøkende hit hver dag, sier avdelingsleder Jan Tretli i NHO Eiendom AS.
En som definitivt ikke hører hjemme der, men som likevel mange kjenner til, er filmfiguren Roger Brown. I filmen ”Hodejegerne” er Brown -spilt av Axel Hennie – både hodejeger og kunsttyv. I møterommet ”Mor og sønn” i NHO-bygget fremstår Brown som en seriøs headhunter, selv om tilværelsen hans gjennom Jo Nesbøs manus blir snudd på hodet i løpet av kort tid.
Les også: Tørrlagt eiendom
Sinnataggen
På grunn av beliggenheten ved Frognerparken er alle møterommene, i nært samarbeid med Vigelandsmuseet, gitt navn etter Gustav Vigelands verker. Sinnataggen er en selvskreven gjest. Og som det ligger i navnet, er Monolitten blant de største møterommene, hvor viktige forhandlinger foregår.
– Det er mye møtevirksomhet i bygget, blant annet fordi medlemmene kommer hit. Det er også et spesielt behov i forbindelse med lønnsforhandlingene, sier Tretli om det som i dag heter Næringslivets Hus.
Les også: Solid landing på Fornebu
Kjøpte av Elkem
Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) ble stiftet 1. januar 1989. Organisasjonen var et resultat av at Norges Håndverkerforbund, Norsk Arbeidsgiverforening og Norges Industriforbund gikk sammen.
Gjennom sammenslåingen av de tre organisasjonene fikk NHO behov for et stort bygg. Sonderingene etter et nytt bygg startet i 1988, da det ble kjent at daværende Elkem-sjef Fredrik Vogt Lorentzen annonserte at selskapets hovedkontor i Middelthuns gate 27 skulle selges. Elkem skulle i stedet flytte til Nydalen for å redusere gjelden.
Les også: Meglertopp styrer APs eiendommer
Kjent arkitekt
For NHO var det nok en viss symbolverdi i å flytte inn i et bygg som i årene 1960-1965 ble oppført av et toneangivende norsk industriselskap. Mye av historien sitter bokstavelig talt fremdeles i veggene.
Bygget ble tegnet av Erling Viksjø, som er regnet for å være en av de fremste arkitektene innenfor norsk modernisme. Høyblokken i regjeringskvartalet blir sett på som hans viktigste verk. Bergen rådhus, Standard Telefon- og Kabelfabrik (i dag Quality Hotel 33) og Norsk Hydros administrasjonsbygg i Bygdøy Allé er noen av de andre.
Les også: Rykk frem til Rådhusplassen
Betalte 315 mill.
NHO kjøpte Elkem-bygget for 315 millioner kroner. I 1990 kjøpte NHO også nabobygget, eid av daværende Kreditkassen, for 170 millioner kroner.
I perioden 2006-2008 ble det gjennomført en rehabilitering der de to byggene ble integrert.
– Det tidligere Elkem-bygget ble ribbet helt ned til skallet, bortsett fra at vi måtte ta hensyn til det som er vernet, sier Tretli.
Les også: Kommunistenes eiendomskupp
Les også: Utleiekonge tjener rått
29.000 kvadratmeter
Næringslivets Hus er i dag på 29.000 kvadratmeter, hvorav 23.000 meter er over bakken. Eiendommen eies av NHO Eiendom AS, der Næringslivets Hovedorganisasjon eier samtlige aksjer. I regnskapet er eiendommen balanseført med 636 millioner kroner.
Markedsverdien er selvsagt høyere, men her kommer leieavtalene inn. NHO er største leietaker med ca. 25 prosent av arealene. Dermed blir i realiteten eieren av bygget enig med seg selv om hvor høy husleien skal være.
De øvrige arealene leies ut til andre virksomheter i NHO-fellesskapet.
Les også: Ukjente høvdinger
Synergier
Det er totalt 43 leiekontrakter i porteføljen til NHO Eiendom, og i 2018 skal alle kontraktene reforhandles.
– Selv om NHO Eiendom er eid av NHO, håndteres leieforholdet profesjonelt. De øvrige leietakerne er autonome foreninger med sine egne styrer, så leieforholdet må håndteres profesjonelt, sier styreleder Geir Frode Høiby i NHO Eiendom.
Samtidig understreker han at NHO-fellesskapet har en egeninteresse av å være samlokalisert.
– Det er mye faglig samarbeid mellom enhetene. Gjennom samlokaliseringen oppnår vi store synergier, sier Høiby.
Les også: Har bygget seg opp i det stille
Les også: Sykt bra eiendom
Les også: Eiendomsinvestoren som ga bort alt
Eget møtesenter
Totalt er det 600 personer som har sin arbeidsplass i Næringslivets Hus. Gjennom rehabiliteringen ble bygget åpnet opp slik at rundt halvparten av de ansatte nå sitter i åpent landskap.
Av totale leieinntekter på snaut 100 millioner kroner, kommer ca. 30 av dem fra NHO Møtesener. Der leies det ut lokaler til blant annet kurs, konferanser og møter.
Møtesenteret er primært myntet på leietakerne i Næringslivets Hus, men også eksterne har muligheten for å leie lokaler.
Les også: Lav profil – høy profitt