Leieprisene ned 3 prosent

Kontorleieprisene i Stockholm falt med 3 prosent fra tredje til fjerde kvartal i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det skriver Jones Lang LaSalle, Sverige (JLL) i en pressemelding. Leieprisene for de mest attraktive kontoreiendommene – prime rent – er dermed kommet ned i 3700 svenske kroner per kvadratmeteren i året, snaue 3000 norske kroner. Med andre ord ligger prime rent i prestisjeområdene i Oslo og Stockholm nå helt likt.

I f jerde kvartal 2000 måtte leietakerne ut med nesten 6000 svenske kroner for å leie de beste kontorlokalene i Stockholm, som illustrerer at svingningene og fallet har vært enda større der enn i Oslo CBD. For ett år siden var vanlig leiepris i Stockholms CBD-område 4400 svenske kroner.

Det positive er at ledighetsraten i den svenske hovedstaden faller. JLL vurderer arealledigheten i Stockholm CBD til i underkant av 6 prosent ved utgangen av 2009. Men totalt sliter Sveriges hovedstad med høyere ledighet enn det Oslo gjør, selv om ledighetsgraden falt fra 12,2 prosent i tredje kvartal til 11,5 prosent i fjerde kvartal.

Stockholms problemområde nummer én er Kista, på vei ut mot Arlanda, der Vital eier halvparten av det store kjøpesenteret Kista Galleria. Men selv her er det nå stabil, til fallende arealledighet, og ledigheten falt fra 15,5 prosent til 13 prosent ved utgangen av fjoråret.

– Vi ser nå en økt etterspørsel etter kontorlokaler, som gjør at nedgangen i leiemarkedet ikke kommer til å bli like stor som det vi først trodde. Arbeidsmarkedet står hittil imot lavkonjunkturene, og ledighetsgraden har vært lav selv i de nye kontorbyggene som er kommet ut i markedet. Det er de moderne, mest effektive og fleksible lokalene som er enklest å leie ut, da etterspørselen etter disse fremdeles betraktes som stor, uttaler Mikael Wallgren, ansvarlig for utleie av kommersielle lokaler i i JLL.

JLL regner med at nærmere 163 000 kvadratmeter med nye kontorlokaler vil komme ut i Stockholm-markedet i løpet av 2010, altså 25 000-30 000 kvadratmeter over det DnB NOR anslår av tilsvarende tall for Stor-Oslo i år.

Arealledigheten i Stockholm vil derfor stige noe og havne totalt på 14 prosent ved utgangen av 2010, og til 8 prosent for CBD-området. Leieprisene ventes ifølge JLL å falle med ytterligere 5 prosent det kommende året, slik at Stockholm synes å ligge noe bak Oslo i konjunkturutviklingen.

”Fortsatt ustabil konjunktursituasjon gjør at det er for tidlig å tro at vi nå ser en vending. Aktørene i leiemarkedet begynner likevel å posisjonere seg for en kommende vending av økonomien, og utviklingen  peker mot et mer stabilt leiemarked”, skriver JLL i pressemeldingen.

 

Powered by Labrador CMS