Lavere etterspørsel i Storbritannia

Etterspørselen etter kontor- og handelslokaler i Storbritannia fortsetter å falle, men takten er fallende.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det viser rapporten Commercial Property Survey for første kvartal fra bransjeorganisasjonen Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).

En netto-overvekt på 40 prosent av de spurte rapporterer om et fall i nytt salg og utleie av lokaler. Det positive er at andelen var hele 71 prosent i fjerde kvartal 2008, slik at nedgangen er markant.

Faktisk er nettoandelen av de som rapporterer om fall den laveste på ett år, men i seks kvartaler på rad har andelen negative respondenter oversteget de som rapporterer om økning.

De rekordlave rentene kan gi en positiv stimulans til markedet og har kanskje allerede bidratt til at fallet har bremset opp.

”Bedringen i markedet gir noe håp om at de aggressive rentekuttene i pengepolitikken har gitt en viss støtte til de kommersielle markedene”, skriver RICS i rapporten, ifølge Bloomberg News.

På den andre siden har nedgangen i britisk økonomi, kombinert med en økende arealledighet, fortsatt å redusere utleiernes forventninger om hva de kan oppnå av leiepriser fremover. 65 prosent av respondentene i første kvartal melder om økt arealledighet i kvartalet, opp fra 57 prosent i fjerde kvartal 2008.

Hele 80 prosent av utleierne venter derfor et videre fall, fremfor en oppgang i leieprisene fremover. Leieprisene vil fortsette å falle i takt med det økte netto-overskuddet av ledige lokaler.

Seniorøkonom Oliver Gilmartin i RICS sier at mens noen av indikatorene har kommet seg opp fra historiske bunnivåer, er realitetene at leiemarkedet fremdeles forverrer seg. Det skyldes at selskapene er i en konsolideringsfase.

Investeringsmarkedet opplever fortsatt fallende transaksjonsvolumer, selv om takten i nedgangen er den laveste i denne økonomiske nedturen. RICS mener vi ennå ikke kan se prisbunnen i det britiske markedet, men at transaksjonsvolumene bør ta seg opp mot slutten av året.

Powered by Labrador CMS