Krever åpenhet i eiendom
Finanstilsynet vil ha større åpenhet rundt verdivurderingene av næringseiendom.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det var på seminaret Finansiering av næringseiendom, som NE kunnskap arrangerte i slutten av november, at Finanstilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo varslet at Finanstilsynet vil gå gjennom forsikringsselskapenes verdivurderinger av næringseiendom.
– Livselskapene har en betydelig eksponering mot eiendom. I noen rapporter har det vært vanskelig å forstå verdsettelsen av noen av livselskapenes porteføljer, sa Skogstad Aamo.
Men det er ikke bare livselskapene som er under Finanstilsynets lupe. Mandag offentliggjorde Finanstilsynet en rapport som tar for seg verdsettelsen av investeringseiendommene til enkelte børsnoterte selskaper. Der oppfordres aktørene i eiendomsbransjen til å ha større åpenhet om prisene på næringseiendom.
– I et marked med så få transaksjoner og lite åpenhet er det vanskelig å verdivurdere eiendommene. I tillegg er vurderingene som blir gjort i stor grad basert på skjønn. Hvis ikke metodikken er grundig nok, kan markedet ikke forstå eller vurdere verdsettingen, sier seksjonssjef Siw-Mette Thomassen i Finanstilsynet til Dagens Næringsliv.
Finanstilsynet mener det er en rekke forhold som skaper usikkerhet rundt verdivurderingen av næringseiendom og trekker frem:• Diskonterte kontantstrømmer• Markedsleie• Ledighet• Eierkostnader• Diskonteringsrente• Bruk av skjønn på grunn av manglende informasjon
De fleste eiendomsselskapene bruker en neddiskontering av fremtidige kontantstrømmer når de verdivurderer eiendommene. Da vil fastsettelse av forutsetningene være viktig for de beregnede eiendomsverdiene.
”Det er Finanstilsynets vurdering at aktørene bør etablere interne rutiner og metodiske tilnærminger som bidrar til at eiendomsverdier fastsettes på en konsistent og etterprøvbar måte.”, skriver Finanstilsynet som mener økt grad av åpenhet i markedet vil bidra til at verdsettelsene vil reflektere markedsforholdene bedre.