Kraftig margininngang
Mye tyder på at marginene for eiendomslån er på full fart nedover.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Senior kredittanalytiker Pål Ringholm i First Securities (bildet) bekreftet denne utviklingen overfor NEnyheter for fire uker siden. Et nytt eksempel på nedgangen er de nye obligasjonslånene til Entra Eiendom som ble lagt ut denne uken og raskt fulltegnet.
Det helstatlige eiendomsselskapet la ut tre obligasjonslån: Et fastrentelån på 325 millioner kroner med tiårs løpetid til 5,55 prosent, der marginen er 100 basispunkter, altså 1,00 prosent. Entra la også ut et lån på 975 millioner kroner til fast rente over fem år på 4,95 prosent med 80 basispunkter margin, samt et femårig lån med flytende rente på 450 millioner kroner, der selskapet betaler 80 punkter i lånemargin.
– Lånene er tatt opp som del av den generelle finansieringen av Entra og som forberedelse til fremtidige låneforfall. Størrelsen henger blant annet sammen med at vi i juni neste år har obligasjonsforfall på 1,7 milliarder kroner, og at vi nå syntes nivåene begynte å bli attraktive, forteller økonomi- og finansdirektør Svein Hov Skjelle i Entra til NEnyheter.
Han sier at strukturen med fem- og ti års løpetid og miksen av fast og flytende rente, ble fastsatt ut fra en vurdering av markedet.
– Vi ønsker generelt å ha mest mulig langsiktig finansiering som matcher våre langsiktige leieavtaler, forteller Hov Skjelle. Vektet gjenstående kontraktstid i Entra-porteføljen er 9,9 år.
Det interessante er marginutviklingen i år. Indikative marginer tilsa 240 basispunkter i mars i år hvis Entra den gangen hadde lagt ut et tiårig obligasjonslån. Denne indikative marginen økte til hele 300 punkter i mai, for så å falle suksessivt de kommende månedene. Senest 26. oktober var et antatt marginpåslag 115 punkter. 10. november var altså fasiten 100 punkter, en tredjedel sammenliknet med kredittpåslaget i mai.
For lån med kortere løpetid er marginutviklingen den samme, men på noe lavere absolutte kredittmarginer.
– Marginene er betydelig ”skrumpet” inn, kommenterer Hov Skjelle. Entras obligasjonslån er utstedt uten pantsikkerhet, det vil si de bare er basert på Entras kredittverdighet. At selskapet er helstatlig, hjelper godt på, men Entra er et AS og kan dermed gå konkurs, slik at det ikke blir en ren statsrisiko for obligasjonsinvestorene.
De nyutlagte obligasjonslånene har innbetalingsdato 25. november. Lånene ble altså raskt fulltegnet, men Svein Hov Skjelle har ingen oversikt over hvem investorene er.
– Obligasjonsmarkedet er ikke transparent, som aksjemarkedet. Vi vet derfor ikke hvem som er investorer, men det vil typisk være investorer med store obligasjonsporteføljer, sier han.