Kraftig marginfall for eiendomslån

Det er vesentlig lavere marginer for eiendomsselskapene i obligasjonsmarkedet nå enn for bare noen måneder siden.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

– For de beste utstederene ligger nivåene for en femårig obligasjon innenfor intervallet 100-120 basispunkter. Det har vært en kraftig inngang i kredittspreadene, de er om lag halvert siden inngangen til juni, sier senior finansanalytiker Pål Ringholm (bildet) i First Securities til NeNyheter.

Ringholm mener markedet fortsatt skiller mer på risiko nå enn det gjorde for to til tre år siden, men:– Generelt er det slik at de største spreadinngangene, målt i absolutte nivåer, har kommet blant svakere utstedere. Her er imidlertid det norske universet begrenset, så det er vanskelig å generalisere for denne sektoren, sier kredittanalytikeren.

DnB NOR Næringsmegling skriver i sin seneste halvårsrapport at nesten alle store tap bankene har tatt på norske kunder, har vært på eiendomsprosjekter, i særdeleshet byggeprosjekter. Hvis eiendomsprisene hadde fortsatt å falle, samtidig som mange leietakere hadde gått konkurs, ville kreditorene også ha tapt store penger på næringseiendom.

”Heldigvis har ikke dette skjedd, og scenariet virker nå betydelig mindre sannsynlig enn det fremstod i vinter”, heter det i en artikkel forfattet av Ole Einar Stokstad, til daglig analysesjef for kreditt i DnB NOR Markets.

Han mener som Ringholm at de antatt beste eiendomsselskapene for tiden oppnår gode betingelser i obligasjonsmarkedet, spesielt obligasjonslån med sikkerhet utstedt av Olav Thon Eiendomsselskap. Dette papiret anses ifølge Stokstad som det sikreste og prises deretter.

Førsteprioritetslånet i Norwegian Property er også godt sikret og gir god direkteavkastning, men Stokstad mener prisingen er preget av usikkerhet og negativ omtale av selskapet. Det var også usikkerhet knyttet til førsteprioritetslånet helt til emisjonen kom på plass i sommer.

Prosjektfinansiering vil derimot bli vanskelig tilgjengelig, unntatt for etablerte aktører med godt renommé. ”Eiendomsselskaper med høy belåning vil heller ikke være bankenes førstevalg fremover”, skriver Ole Einar Stokstad i artikkelen.

Stokstad mener er godt mål for aksepterte belåningsgrader fra bankene i tiden som kommer, er kravet om å aksepteres som sikkerhet for obligasjoner med fortrinnsrett (OMF). Belåning kan her maksimalt utgjøre 60 prosent av eiendompantets verdi.

Foto: First Securities

Powered by Labrador CMS