– Klare tegn til nedgang
Enkelte områder av Oslos kontormarked har klare tegn til en nedgang i leieprisene.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det skriver NAI FirstPartners i den seneste markedsrapporten. Det er ifølge rapporten fortsatt en balanse i markedet, og inntil det siste har det vært en generell utflating i leieprisutviklingen Stor-Oslo.
Veksten de senere årene er nå avløst av et mer stabilt leieprisnivå, men altså med klare tegn til nedgang i enkelte delmarkeder i kontorsektoren. Denne nedgangen gjelder særlig utenfor de store knutepunktene og skyldes til dels utviklingen i oljeprisene og usikkerheten som er skapt i sektoren.
Bredere nedgangUsikkerheten startet i vestkorridoren fra Lysaker og utover, men nå ser NAI at de fallende leieprisene også kommer i bredere omfang. Fremleie øker, som igjen vil påvirke utviklingen i det generelle leienivået.
NAI ser også at markedet er mer segmentert, der en del eiendommer faller utenfor på grunn av standard og beliggenhet. Men utviklingen i andre kvartal har generelt ikke vist forsterket nedgang i leieprisene, snarere en utflating og stabilisering.
Leienivåene er mest stabile for sentralt og godt beliggende eiendommer i Oslo og ved de større knutepunktene. Nye og høyprofilerte bygg kan ifølge NAI fortsatt oppnå leier på de samme nivåene som i fjor.
Følger arbeidsmarkedetUtviklingen i kontormarkedet drives av utviklingen i arbeidsmarkedet, og NAI venter økt ledighet i noen sektorer i tiden som kommer, med nullvekst i sysselsettingen i 2015. Den samlede etterspørselen etter kontorlokaler vil derfor ikke øke vesentlig.
NAI anslår nå kontorledigheten i Stor-Oslo til ca. 8 prosent og spår at ledigheten vil ligge på dette nivået seks til tolv måneder frem i tid.. På litt lengre sikt dempes ledigheten av et relativt lavt tilfang av nybygg, og hvert år faller mange bygg ut av markedet som følge av sanering eller konvertering til boliger og andre formål.
Hard konkurranseDet er hard konkurranse om leietakerne i markedet, og gårdeierne må ofte strekke seg i konkurransen. NAI peker på at leietakerne generelt er blitt mer bevisste sin «verdi». Leietakere som ikke er tvunget til å ta beslutning om flytting nå, som er usikre på sin egen utvikling og utviklingen i eiendomsmarkedet, er mer avventende enn tidligere.
NAI skriver videre at mange leietakere vil benytte anledningen til å reforhandle leieavtalene og eventuelt oppgradere lokalene de leier dag. Gårdeiere på sin side vil trolig i større grad være interessert i å sikre forlengelse av leiekontrakter på et tidligere tidspunkt.