Klare for milliardkjøp
DNB Scandinavian Property Fund vil investere for over 2 milliarder i år.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
NE nyheter skrev i forbindelse med førstekvartalsrapporten til fondet, at DNB arbeider intenst med å finne nye investeringsobjekter. Det skjer blant annet etter at fondet i mars hentet inn 1 milliard i friske midler. DNB Scandinavian Property Fund investerer i kontorer, handel og hoteller i de store norske byene, samt i Stockholm.
I emisjonen i første kvartal var det ifølge adm. direktør Gro K. Boge (bildet) i DNB Næringseiendom norske pensjonskasser som tegnet seg, de stod for brorparten av tegningene. Minimum tegningsbeløp i DNB Scandinavian Property Fund er 5 millioner kroner.
Profesjonelle– Vi konsentrerer oss om profesjonelle investorer. For at pensjonskassene skal kunne klassifisere investeringen som eiendom, må fondet være ubelånt, og fondet har vært meget attraktivt for de mindre pensjonskassene. Disse klarer ikke på egen hånd å opparbeide en diversifisert eiendomseksponering. Etterspørselen etter å investere i fondet nå er større enn det vi trodde. Det tar vi som en anerkjennelse på de gode resultatene til fondet, og det er stor interesse både blant eksisterende og nye investorer, sier Boge til NE nyheter.
DNB Liv har hittil vært majoritetseier i fondet og vil opprettholde sin eksponering. Livselskapet har likevel fått investorenes aksept for at den relative eierandelen kan reduseres til 34 prosent.
DNB hentet altså inn 1 milliard kroner før påske, nå jobber de for å hente inn ytterligere midler i mai/juni. Rammen er foreløpig ikke bestemt. Det opprinnelige målet for fondet var en investeringsramme på 5 milliarder kroner. Nå er målet nådd og rammen økt til 7,5 milliarder, en ramme som er godkjent av Finanstilsynet.
Ikke fullinvestert– Vi regner med å investere i år for i overkant av 2 milliarder kroner. Fondet var ikke fullinvestert nå ved kvartalsskiftet, sier Boge. I dag har fondet 1,7 milliarder tilgjengelig for nye investeringer. DNB Næringseiendom jobber for tiden med aktuelle alternativer og har «god fremdrift i arbeidet».
Boge peker på at fondet har gjort det bra sammenliknet med en skandinavisk referanseindeks fra IPD, som består av 75 prosent av norske eiendommer og 25 prosent svenske eiendommer. DNB Scandinavian Property Fund leverte i 2014 en avkastning på 10,6 prosent, hvorav en direkteavkastning på 5,6 prosent. I 2013 og 2012 var totalavkastningen henholdsvis 7,3 prosent og 8,7 prosent.
– Vi hadde i 2014 en meravkastning på 2 prosentpoeng mot indeksen, og den har vært på 1,5 prosentpoeng de seneste fem årene, sier hun. Den gode fjorårsavkastningen skyldes verdioppgang i porteføljen, samt salg av hotellet Radisson BLU i Gøteborg. Denne investeringen ga fondet en internrente på ca. 17 prosent.
Egen godkjennelseDNB Scandinavian Property Fund kan foreløpig ikke markedsføres til investorer i utlandet, til det kreves en såkalt AIFM-konsesjon (Alternative Investments, red.anm.) fra Finanstilsynet.
– Vi jobber med å få denne konsesjonen på plass, opplyser Boge.