Klar for milliardinnhenting
DNB Scandinavian Property Fund er igjen klar for å hente inn den siste milliarden.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
For at fondet skal nå målet om en kapital 5 milliarder kroner, gjenstår det ifølge den seneste kvartalsrapporten kommitteringer for ca. 1 milliard. Om lag 700 millioner kroner av dette skal komme fra eksterne investorer.
DNB trodde målet om en kapitalbase på 5 milliarder skulle nås i løpet av 2013, men fondet droppet for ett år siden inntil videre de planlagte emisjonene. Det skyldtes uklarhetene rundt renteavskjæring og skattefradrag, som i en periode skapte usikkerhet med hensyn til endelige skattekonsekvenser for fondet.
De endelige forskriftene om renteavskjæringen kom for to måneder siden. DNB skriver i rapporten for andre kvartal at vurderingen nå er at skattebelastningen er begrenset. Fondets forventede totalavkastning etter skatt over tid på ca 7 prosen, vil fremdeles være attraktiv for investorene. Skattebelastningen ser dessuten ut til å bli tilnærmet lik for norske og internasjonale investorer.
«Vi planlegger derfor å gjennomføre nye emisjoner i løpet av høsten 2014», heter det i kvartalsrapporten. DNB Eiendomsinvest KS er i dag den desidert største eieren i fondet, med en eierandel på 53,9 prosent.
Verdijustert egenkapital i DNB Scandinavian Property Fund ved utgangen av andre kvartal var 4055 millioner kroner. Det er en økning i første halvår på 96,4 millioner kroner, eller 2,3 prosent, inklusive utbytte. Direkteavkastningen i årets seks første måneder var 2,8 prosent, som ifølge DNB er i samsvar med budsjettet. Verdiendringene i første halvår bidro derimot negativt med 0,5 prosent.
Porteføljen til DNB Scandinavian Property Fund består totalt av ti eiendommer, hvorav syv i Norge, blant annet Akerselva Atrium, Kronprinsens gate 9 og en eierandel i hovedkontoret til DNB. Den norske eiendomsporteføljen hadde ved halvårsskiftet en samlet verdi på 3026 millioner kroner, mot 3013 millioner ved årsskiftet.
Justert for påkostninger på 11,9 millioner, er netto verdiøkning marginale 1,3 millioner kroner. Eiendommene Barcode 115 (DNB) og Kronprinsens gate 9 i Oslo samt hotellet Radisson Blu i Gøteborg, har ifølge kvartalsrapporten best verdiutvikling i perioden.
Årsaken til forskjellig verdiutvikling er ifølge DNB sammensatt. Men endringene skyldes til dels et svakt synkende avkastningskrav for prestisjeeiendommer, samt et noe økt avkastningskrav for eiendommer utenfor prestisjeområdet CBD.