Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Dagens Næringsliv (DN) skrev tirsdag at Oslo S Utvikling (OSU) vurderer å selge DnB NOR-byggene og det såkalte Deloitte-bygget i Bjørvika i løpet av året. Prisen for DnB NORs del av arealene på 85 000 kvadratmeter kan ifølge avisen alene komme opp i nærmere 5 milliarder kroner.
På spørsmål fra NEnyheter om hvorfor OSU mener det er så gunstig å selge akkurat i år, svarer adm. direktør Paul E. Lødøen (bildet):
– Vi har ikke sagt noe om at det er spesielt gunstig å selge i år, men markedet er for tiden bra, og vi vurderer hele tiden å selge. Det vi har sagt, er at vi vurderer å iverksette en salgsprosess i løpet av året.
NormalprisDN spekulerer i salgssum på snaue 5 milliarder for DnB NOR-byggene, som indikerer en kvadratmeterverdi langt opp mot 60 000 kroner.
– Det er deres spekulasjoner, sier Lødøen. Men på spørsmål om han mener DnB NOR-byggene er verdt opp mot 60 000 kroner kvadratmeteren, svarer han likevel:
– Ja, jeg vil si at det er relativt normalt her nede. Byggene har en fantastisk beliggenhet, og det er helt spesielle bygg. Det er kjempeinteresse for dem i markedet.
Lødøen vil derimot ikke svare på hva det koster å føre opp disse byggene per kvadratmeter, inklusive byggekostnader og tomtekostnader. Det blir et “for komplisert regnestykke”.
God tidBlir det salg, skjer det imidlertid til svært lave yieldnivåer, kanskje ned mot 5 prosent.
– Ja, definitivt. Vi selger ikke hvis vi ikke oppnår riktig pris og markedet ikke er riktig. Vi har god tid på oss, byggene er ennå ikke ferdig utviklet.
Hele DnB NOR-komplekset består av 101 500 kvadratmeter med arealer, inklusive boliger, garasjer, butikker og tekniske rom. I utgangspunktet er ikke denne delen til salgs, men Paul E. Lødøen sier kan bli flere kjøpere hvis de også selger denne delen.
4,95 prosentJørn B. Lyshoel i Nordea Markets anslår i en kort oppdatering tirsdag netto førsteårs yield ved et salg til 4,95 prosent. Det forutsetter 6 prosent eierkostnader og et leieprisnivå på 3100 kroner kvadratmeteren. Lyshoel mener yieldnivået er oppnåelig med bakgrunn i nylige transaksjoner, men størrelsen på salget kompliserer prosessen.
DN spekulerer i 2850 kroner kvadratmeteren i leiekostnader for DnB NOR, men der reelle leiekostnader er3100 kroner, inklusive kontantbidrag for bankspesifikke løsninger. Lødøen vil ikke kommentere leienivåene, det er “konfidensielt”.
Et annet bygg som vurderes solgt, er det såkalte Deloitte-bygget. DN indikerer her en salgssum på 730 millioner. Lødøen tror ikke det er så langt unna sannheten, men med estimerte leiepriser i bygget på 2650 kroner kvadratmeteren, snakker vi om en brutto yield på rundt 5,4 prosent.
Glem 5,4 prosent– Nei, vi selger ikke til en yield på 5,4 prosent, vi skal lengre ned enn det. Det har lenge vært en kjempestor interesse for byggene, også fra utenlandske aktører. Husk at det har vært omsetninger i markedet til under 5 prosent. De som kjøper her nede, må tenke langsiktig, sier han.
OSU-direktøren tviler derfor på om de er fornøyde med yieldnivåer på midten av 5-tallet ved salg av de ovennevnte byggene, et nivå som er “prime yield” i dagens marked.
– Det skal være en riktig yield som reflekterer beliggenheten og svært solide leietakere. Dessuten er det svært lange leiekontrakter, sier han.
I det stille?– Når tar dere den endelige avgjørelsen om salg, og vil dere kommunisere det offentlig? – Det vet jeg ikke. Det kan bli et stille salg, og det kan bli et offentlig salg, der det kan hende det lekker ut noe om prosessen, sier Lødøen.
Han vil ikke si noe generelt om hvor langt tidsperspektiv OSU har på sitt eierskap i Bjørvika, da er vi inne på “interne strategier”.