Ingen vekst for toppleiene
Leieprisene i Oslos prestisjeområde var uendrede i foregående kvartal.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det fremkommer av den seneste “European Office Property Clock” til eiendomsrådgiveren Jones Lang LaSalle (JLL). Akershus Eiendom er premissgiveren for de norske tallene. Ifølge rapporten for andre kvartal mener JLL at den typiske toppleien (prime) i prestisjeområdet Vika, Aker Brygge og Tjuvholmen er på 504 euro per kvadratmeteren.
Det tilsvarer 3975 norske kroner med valutakursene ved halvårsskiftet. Men ved utgangen av første kvartal lå denne såkalte prime rent på 534 euro, som da tilsvarte 4000 kroner, slik at det er dette kronenivået som må legges til grunn.
Leieprisene i toppsegmentet i hovedstaden er også uendret sammenliknet med utgangen av andre kvartal 2012. Konklusjonen ved begynnelsen av 2013 var at det hadde stoppet opp på toppen.
JLL mener at de europeiske leieprisene i toppsegmentet i andre kvartal steg med 0,2 prosent, mens de på årsbasis falt med 0,7 prosent. Arealabsorpsjonen i foregående kvartal viste en vekst på 5 prosent, men er ned 3 prosent sammenliknet med andre kvartal 2012. Arealledigheten i det øverste kontorsegmentet i Europa lå ved utgangen av andre kvartal på 9,7 prosent.
Oslo har i lengre tid befunnet seg rundt klokken 11 i leiemarkedssyklusen, det vil si at prisene i denne konjunkturfasen er i ferd med å nå toppen. Slik er det også i denne rapporten. Kontorhjulet til JLL viser ellers at de europeiske storbyene er spredt rundt “hele klokken”, men med et tyngdepunkt i fasene “akselererende leieprisvekst” og avtakende leieprisvekst.
Det er verdt å merke seg at delmarkeder som London City og London West End nå er plassert i kategorien med akselererende leiepriser, mens de for noen kvartaler siden var plassert nær toppen av leiemarkedssyklusen.
JLL skriver i rapporten at bedringen i det europeiske kontormarkedet fortsetter, men i et varierende tempo. Aktivitetene i leiemarkedet påvirkes av både usikkerhet på kort sikt og svake arbeidsmarkeder.