Ikke hindret av balansen

Det er ikke balansen som hindrer Nordea å låne ut penger til næringseiendom.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Men banksjef Jan Fredrik Thronsen i Nordea, som også er styreformann i Nordea Eiendomskreditt (tidligere Norgeskreditt) fremhever som Olav Løvstad i DnB NOR at marginene fremover blir helt andre enn det kundene kunne oppnå i de gyldne eiendomsårene 2006 og 2007.Thronsen sier at Nordea har en sterk finansieringssituasjon og god kapitaltilgang, etter at den nordiske storbanken hentet inn 2,5 milliarder euro i ny kjernekapital tidligere i år. Han mener derfor de er i en bedre posisjon enn mange andre aktører til å øke utlånsvolumet. Prisene i bankmarkedet er likevel fortsatt mye høyere enn før finanskrisen startet, rentefall til tross.

– Det er riktig at de lange obligasjonsrentene har falt, men det er fortsatt betydelig dyrere for bankene å hente penger enn før krisen, sier Jan Fredrik Thronsen.

– Men vi har en policy som sikrer at gode kunder får finansiering i disse tider, takket være god bankdrift og styrket egenkapital. Vi er i utlånsmarkedet for gode, kredittverdige prosjekter, men da til markedsprising, fortsetter han.

– Hvilke marginpåslag kan en gjennomsnittlig god kunde regne med?

– Vi snakker i området 150-200 basispunkter, men marginøkningen har stoppet opp. Jeg er enig med Olav Løvstad i at det går lang tid før marginene normaliseres, men det var heller ikke normale marginer i 2006 og 2007, da de var ned mot 30-40 punkter. Går vi noen år tilbake før det, var 75-85 basispunkter vanlig for gode prosjekter, sier Jan Fredrik Thronsen.

Thronsen viser til at det har vært en lav kredittetterspørsel i eiendomsmarkedet, fordi kjøper og selger ikke har funnet hverandre på pris. Den lave låneetterspørselen gjør det lettere å finansiere nye prosjekter, men altså på selektiv basis.

Olav Løvstad i DnB NOR antydet krav om 30 prosent egenkapitalandel for en vanlig god kunde/prosjekt. Thronsen sier Nordea opererer med 25-30 prosent.

– Men det er helt avhengig av prosjektet. Kundene må ha en egenkapitalbuffer hvis det skulle bli et ytterligere verdifall, som kan skje. Vi kan fortsatt oppleve fallende leiepriser, og dessuten at rentene etter hvert begynner å stige, sier han.

– Hvordan er det å få refinansiering i disse dager, hvilke løsninger kan kundene oppnå?

– Det er fullt mulig å få refinansiering, men kundene må betale markedsvilkår. Vi refinansierer eksisterende kunder hvis de er kredittverdige, men da til dagens betingelser, og vi finansierer nye, gode kunder og prosjekter med lange og sikre kontantstrømmer. Det som har skjedd, er at låntakers egenkapital har falt på grunn av fallende eiendomsverdier, slik at bankenes risiko er økt. Det fører til høyere risikopåslag og eventuelt krav om ytterligere egenkapitaltilførsel, sier Jan Fredrik Thronsen. 

Powered by Labrador CMS