Hopper etter Manengen

Fra nyttår er det Gunnar Gjørtz som styrer KLP Eiendom og tar opp arven etter markante Steinar Manengen.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Manengen har ledet det som er blitt til KLP Eiendom i hele 28 år, men syntes nok var nok ved årsskiftet. Etterkommeren Gunnar Gjørtz (bildet) har arbeidet som finansdirektør under Steinar Manengen i daværende Nora Eiendom, som i 1995 ble kjøpt opp av KLP. Gjørtz var så ute av KLP-systemet i 15 år før han i 2010 kom tilbake som viseadministrerende direktør i selskapet. I mellomtiden var han blant annet finansdirektør i NetCom, Løvenskiold-Vækerø og i Hafslund, hvor de to sistnevnte også har betydelig eiendomsvirksomhet. 

Steinar Manengen fortsetter i KLP Eiendom, men i en annen rolle enn tidligere. Han skal ifølge Gunnar Gjørtz etablere en tung posisjon i det svenske markedet, og Manengen får ansvaret for virksomheten i Danmark og vil være det Gjørtz omtaler som en viktig strategisk bidragsyter inn mot de største utviklingsprosjektene.

Samme hovedsyn– Hvordan vil du skille deg ut fra Steinar Manengen? – Vi har samme hovedsyn på selskapet. KLP Eiendom er et industrielt orientert eiendomsselskap med et svært langsiktig perspektiv. Vi ivaretar alle de klassiske eiendomsfunksjonene, i motsetning til en del forvaltere og fond.  Noe annet som kjennetegner oss, er at vi har lagt en strategi for å ha store og rasjonelle eiendommer med sentral beliggenhet, og sånn vil det fortsatt bli fremover. Eiendommene skal også være fleksible og ha en tilfredsstillende miljøprofil. Vi holder oss til den opprinnelige lagte strategien og kommer til å gå etter store eiendommer, ikke de til 30 millioner, innleder Gunnar Gjørtz, og fortsetter:

– Steinar Manengen er en gjennomført profesjonell leder som har lagt forholdene godt til rette for meg. Han kjenner alle eiendommene i detalj og har instinktene til en komplett eiendomsmann som er opptatt av å kjøpe gunstig, ikke betale for mye, og gjerne vente litt for å oppnå den riktige timingen i markedet. Hvis jeg skal ta frem en forskjell på oss to, er det at jeg, med en mer generell bakgrunn, vil legge større vekt på å tilfredsstille KLP-systemets kapitalallokeringsstrategi. Sånn sett vil det kanskje bli slik at vi i fremtiden til en viss grad også vil gjennomføre kjøp på tidspunkt som ”spesialistene” mener ikke er optimalt. 

Ingen reparasjonerGjørtz sier det har vært et privilegium å komme til KLP Eiendom, som han mener er svært velorganisert og fokusert.

– Det er ingenting som skal repareres, og vi skal fortsette med enda mer av det vi har gjort tidligere. Vi må kjøpe en del eiendom for å holde tritt med veksttakten i KLP. Vi ønsker større kjøp i Norge, men vil også styrke vår posisjon i Sverige, sier Gjørtz. KLP Eiendom har også en del eiendom i Danmark.

KLP har store investeringsplaner for området rundt Oslo S. I alt 3 milliarder skal investeres de nærmeste årene hvis alt går etter planen. Det største prosjektet er tidligere Posten Brevsenter i Biskop Gunnerus gate 14B, som skal gjøres om til et høyt tårnbygg på 100 meter, der Nordea flytter inn i 2015. Men ikke alle hilser forslagene velkommen, Plan- og bygningsetaten og leder av Byutviklingskomiteen, Ola Elvestuen (V), har uttalt seg kritisk.

Ikke dekkende– Dere møter motbør for planene rundt Oslo S, hvordan ser du på det? – Jeg føler at ordet motbør ikke er dekkende og opplever at det generelt er politisk vilje til et så stort prosjekt.  Vi er ydmyke for at prosjektet må fungere byplanmessig og tilfredsstille miljøkrav, men vi føler ikke at det er stor motstand mot prosjektet. Det vil imidlertid alltid være ulike syn på totalarealet, svarer Gjørtz.

– Hvordan ser dere generelt på eiendomsmarkedet for 2011? – I 2010 var det tro på moderat stigende leiepriser, og vi opplever at akkurat det har vært tilfelle, leieprisene stiger moderat. Vi tror ikke på noe skift her for 2011. Transaksjonsmarkedet preges av vedvarende lave renter, som senker avkastningskravet og ikke gjør det så lett for oss som kjøper eiendommer. Men vi må nok innse at avkastningskravet for de beste eiendommene nå er nede på 5-tallet, og at verdiene fremover vil holde seg faste. Arealledigheten i Oslo-regionen slik vi måler den, ligger på rundt 8 prosent, svarer Gjørtz.

Powered by Labrador CMS