Grønne kontrakter

Grønne leiekontrakter er på vei, under regi av Foreningen Næringseiendom.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Foreningen opplyser på hjemmesidene at kontrakten skal gjøre det mulig å høyne miljøstandarden på et bygg i løpet av leieperioden.

De fleste leiekontraktene har ulikt oppstartstidspunkt og sluttdato. Sånn sett passer det aldri å starte med en energieffektivisering av bygget. Ideen med de grønne kontraktene er at huseier kan tilby sine leietakere å gå over til en Grønn leiekontrakt, der leietakeren kan få trygghet for et bedre bygg å være i, samt at energikostnadene går ned.

Leietakerne skal også få trygghet for at gjenstående levetid for investeringen, samt offentlige tilskudd, hensyntas når leien fastsettes. I tillegg skal leietakeren få vite hvilke rettigheter og plikter han har når det skal legges til rette for opprusting av bygget.

Foreningen eksemplifiserer ideen med en leietaker som er på jakt etter et nytt kontorbygg, som skal være av energiklasse A eller ha miljøstandard Breeam Very Good. Dette bygget skal helst ligge på Majorstuen. Slike bygg finnes ikke i dagens marked.

Derimot finnes det mange alternativer hvis leietaker kan leve med at bygget rustes opp i løpet av en nærmere definert periode. Ved å benytte en Grønn leiekontrakt får leietakeren det bygget han er ute etter i overkommelig fremtid.

Foreningen Næringseiendom har som foreløpig mål å kunne lansere Grønne leiekontrakter i løpet av andre halvår 2011. Til å delta i prosessen har foreningen invitert Bellona, Grønn Byggallianse, Huseiernes Landsforbund og Forum for Næringsmeglere. Deretter skal ”landets beste jurister” formulere avtaletekster som er gode nok.

Foreningen mener ellers at om lag 80 prosent av energisparingen må skje i den eksisterende bygningsmassen, som også er det mest kompliserte å få til. Tidligere studier har vist at huseier må ta kostnadene ved å høyne energistandarden, mens leietaker får besparelsene i form av reduserte energikostnader.

”Før vi får løst denne gordiske knuten, blir det ingen fart på energieffektiviseringen!” skriver foreningen på hjemmesidene.

NEnyheter har den seneste tiden omtalt at Bulk Eiendom bygger det som trolig er Norges første lagerbygg med Klasse A-merking, samt at Aspelin Ramm bygger Norges første hotell med A-merking for Scandic på Vulkan-tomten ved Akerselva. Bellonas nye bygg rett ved siden av er en sentral leverandør av overskuddsenergi til blant andre det nye Scandic-hotellet. Det er altså klare grønne bevegelser i markedet.

Powered by Labrador CMS