Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Ingen andre næringsdrivende skaper større problemer for byantikvaren enn Olav Thon, mener Marte Boro. Hun reagerer på kritikken Norges ukronede eiendomskonge fremsatte mot Byantikvaren i et portrett i NæringsEiendoms jubileumsutgave. Ifølge Thon lager Byantikvaren ”et helvete” for de som skal skape næringsvirksomhet i Oslo, Byantikvaren har ”fullstendig mistet gangsynet” og er ”antikvariske myndigheter som risikerer at Oslo sentrum blir en spøkelsesby” var noe av det grove skytset Thon kom med. Byantikvaren i Oslo er en forbannet Marte Boro. Hun føler seg ikke truffet av kritikken, men likevel:Løgnaktig– Jeg er forbannet over beskydningene han fremsetter, sier en oppgitt Boro til NæringsEiendom.
– Han er en av de dårligste tiltakshaverne til å ta vare på gamle hus. Thon klager stadig over offentlige forvaltningsorganer som Byantikvaren, men jeg mener vi behandler ham godt. Thon er den vanskeligste av de store eiendomsaktørene vi har med å gjøre, og han har kommet med flere løganktige historier om oss og gjentatt gamle usannheter gang på gang, med feil bruk av fakta, slår Marte Boro tilbake.
– Hvordan er det å bli møtt med så massiv kritikk fra landets eiendomskonge?
– Innimellom får vi kjeft som er begrunnet, men jeg blir bare forbannet over kritikken fra Thon. Han er den vanskeligste gårdeieren vi har med å gjøre, gjentar Boro.
– Dere lager ifølge Olav Thon ”et helvete” for de som skal skape næringsvirksomhet i Oslo?
– Det mener jeg er en helt urimelig påstand, vi gjør våre beslutninger på en ordentlig måte. Husk at vi er satt til å ta vare på byens kulturminner, og at vi også er rådgivende organ for besluttende politiske myndigheter. Vi har kun vedtaksmyndighet når det gjelder fredede bygninger.
– Dere har ifølge Olav Thon fullstendig mistet gangsynet og anser ethvert bygg over en viss alder som et klenodium?
– Det er ikke riktig. Men det finnes mange bevaringsverdige bygninger i Oslo sentrum, og for mange av disse er det gjort politiske vedtak om at de skal tas vare på.
Paradoks– Olav Thon beskylder dere for å være antikvariske myndigheter, at Oslo sentrum risikerer å bli en spøkelsesby?
– Oslo sentrum risikerer ikke å bli en spøkelsesby, men sentrum må konkurrere hardt med kjøpesentre utenfor bykjernen, samt nye byområder som Bjørvika. I deler av sentrum, særlig Kvadraturen og de historiske strøksgatene som Bogstadveien, Thereses gate, Pilestredet og Thv. Meyers gate, må det satses på særpreg og mangfold for å stå imot konkurransen. Fortau og gater må rustes opp, og det må gjøres noe slik at biltrafikk og fotgjengere kan fungere bedre sammen, sier Boro.
– Et område som Kvadraturen passer ikke til kjøpesentre som Thon vil bygge, det er vanskelig å drive kjøpesenter i gamle bygårder. Paradokset er at Thon på den ene siden sier han har forståelse for å ta vare på gamle hus, men han verken behandler dem pent eller utnytter de kvalitetene de har, fortsetter hun.
– Dere vil bevare eldre bygårder med store setningsskader i Oslo sentrum?
– En stor del av bygårdene i sentrum har setningsskader, de er over hundre år gamle. Men her må vi skille mellom bygninger med pågående setningsskader som utgjør en fare og som er vanskelig å få kontroll over, og bygninger som har fått setningsskader for lenge siden og hvor setningene er ”døde”, svarer Boro.
Hun sier at det nettopp er gitt rivetillatelse for to av Thons gamle murgårder i Rosenkrantz gate som hadde pågående setninger.
Bruker pressenMarte Boro mener en rekke konkrete historier viser at Thon ikke er til å stole på.
– Olav Thon gikk til ordføreren og klaget på sen behandling fra vår side, enda vi ikke hadde fått noen henvendelse fra ham. Når henvendelsen kommer noen dager senere, får han svar på dagen. Likevel går han til pressen 14 dager etterpå og bruker denne historien som bevis for at Byantikvaren er umulig, forteller Marte Boro.
– Så har vi ombyggingen av Dovrehall-gården. Dette var en flott forretningsgård med flere fine bakgårder. Vi var enige med Thon om at her kunne det etableres et lite ”kjøpesenter” med flere små forretninger og med glasstak over gårdene for å lage et innemiljø. Men en viktig forutsetning var at de fine bakgårdene skulle beholde eldre elementer som veggfliser, åpninger og å ha et visst utendørspreg for at folk skulle få oppleve dette flotte historiske miljøet. Så ender det hele opp med en stor sportsbutikk, og alle historiske spor er fjernet. Thon brøt forutsetningene vi var enige om og fulgte ikke opp forutsetningene i byggetillatelsen, klager Boro.
Les intervjuet hvor Thon forteller om sin investeringsfilosofi, om hvorfor han satset på kjøpesentre og om hvorfor han har det så gøy på jobben.
Foto: Ida Børsand/Kolonihaven.no