Frankrike eller Storbritannia

Det neste eiendomskjøpet Statens pensjonsfond utland gjør vil være i Frankrike eller Storbritannia.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Norges Bank opplyste i en pressemelding torsdag at de hadde signert avtalen om kjøp av 25 prosent av aksjene i The Crown Estates portefølje av eiendommer i Regent Street i London.. Dette er et kjøp som ble formelt offentliggjort i begynnelsen av november i fjor. Avtalen ventes endelig å være sluttført 1. april i år.

Partnerskapet vil gi fondet 25 prosent av Regent Street-porteføljens nettoinntekter, som i stor grad kommer fra utleie av butikklokaler og kontorbygg. The Crown Estate vil motta de resterende 75 prosent av nettoinntektene og fortsette å ha ansvaret for forvaltningen av porteføljen. Avtalen varer hele 150 år.– Vi er veldig fornøyd med å ha signert avtalen og ser frem til et langt og fordelaktig partnerskap med The Crown Estate, sier Karsten Kallevig, sjef for eiendomsinvesteringer i Norges Bank Investment Management (NBIM). Han ble oljefondets eiendomsansvarlig 1. september 2010.I London torsdag kunne Kallevig avsløre noe mer om planene fremover.

– Vi fører aktive samtaler både i Storbritannia og Frankrike. Ett av landene vil trolig være et godt tips de nærmeste seks månedene. Vi vil bevege oss inn i Frankrike, bruke noe tid der, se hvor vi ender opp, og mot slutten av året begynne å se mer aktivt mot Tyskland uttalte eiendomssjefen, ifølge Bloomberg News.

Oljefondet søker primært eiendomsinvesteringer som er større enn 500 millioner dollar, altså snaue 3 milliarder kroner med dagens valutakurser. Eierandelene i investeringene skal ligge mellom 25 og 85 prosent, slik at andelen i Regent Street er helt i grenseland.

Kallevig mener tidspunktet nå ikke er det verste å investere i eiendom, men det er vanskelig å treffe riktig med en så stor portefølje. Derimot er det ikke problemer med å finne frem til transaksjoner i markedet.

Mesteparten av investeringene skal skje i samarbeid med lokale aktører, og investeringsperioden vil være de neste fire til åtte årene. Eiendomsinvesteringene skal måles opp mot en europeisk indeks utarbeidet av Investment Property Databank.

Oljefondet går inn i et et britisk marked, der leieprisene i Londons kontormarked har steget med 14 prosent det seneste året, og der eiendomsverdiene er opp 15 måneder på rad. De britiske eiendomsverdiene er imidlertid fremdeles langt under toppnivåene fra sommeren 2007. I Paris-regionen, Europas største kontorområde målt i antall kvadratmeter, har salget av de beste eiendommene (Klasse A) økt med 57 prosent det seneste året.

Karsten Kallevig uttalte videre at det ville være «merkelig» om ikke fondet skulle være til stede i det nordamerikanske markedet, men nåværende mandat gir ikke anledning til det. Tidspunktet for når det er riktig å gå inn her, er også «uklart», ifølge Karsten Kallevig.

Det amerikanske markedet har på ingen måte startet gjeninnhentingen som eksempelvis det britiske og det svenske og norske eiendomsmarkedet, selv om høsten 2010 innebar et lite lyspunkt.

Oljefondet kan plassere inntil 5 prosent av midlene i eiendom. Ettersom fondet nå utgjør drøyt 3000 milliarder kroner, snakker vi om 150 milliarder kroner. Kjøpet i Regent Street utgjør 452 millioner pund, drøyt 4 milliarder kroner, altså en snau prosent av totalen.

 

Powered by Labrador CMS