– Fortsatt på fylla

Eiendomsmarkedet i 2012 blir krevende, men ingen katastrofe, spår Christian Ringnes.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Eiendomsspar har akkurat avsluttet Oslo-studiet for 2012, den årlige undersøkelsen for å kartlegge tilbuds- og etterspørselssiden for kontorbygg i Oslo, Bærum og Asker. Christian Ringnes presenterte resultatene torsdag på den årlige City-konferansen og var som vanlig i storform, men hadde det ikke lett.

Ringnes var neste foredragsholder etter Petter Stordalen, der det “gikk i hundre” i en ADHD-liknende presentasjon som var teknisk spesialdesignet, og med et lydshow før presentasjonen som til forveksling minnet om et ungdomsdisco. Men noen verbale godbiter kunne Ringnes som vanlig by på, og noen umiddelbar krise står ikke det norske eiendomsmarkedet overfor.

Litt slappere– Jeg tror vi kan ta det med ro i i 2012, men vi fortsetter å gå på fylla, og vi er ikke ferdige med bakrusen. Eiendomsmarkedets sang og dans vil fortsette, dog i en noe slappere takt, symboliserte Eiendomsspar-sjefen.

Eiendomsspar regner med en tilførsel av kontorarealer i 2012 i regionen på 349 000 kvadratmeter, mens de foreløpige estimatene for 2013 og 2014 er på henholdsvis 235 000 kvadratmeter og 128 000 kvadratmeter. Gjennomsnittlig arealabsorpsjon i Oslo-regionen de seneste årene har ifølge Ringnes og Eiendomspar ligget på 150 000-200 000 kvadratmeter.

– Det må skje et mirakel i 2012 hvis ikke ledigheten skal opp, advarte Christian Ringnes. Nybyggingen skyter fart både i nærings- og boligmarkedet.

MarkedsbalansePer 1. februar står det ifølge Eiendomsspar 574 000 ledige kvadratmeter med kontorarealer i Oslo-regionen. Arealledigheten er med Eiendomsspars opptelling på 6,1 prosent, marginalt ned fra 6,2 prosent for ett år siden. En ledighetsrate på 6 prosent er ifølge Ringnes i nærheten av markedsbalanse. Eiendomsspars ledighetstall ligger noe lavere enn det andre næringsmeglere opererer med.

En viktig endring de seneste årene som demper etterspørselen, er at en arbeidsplass skapt på 90-tallet ga større arealbehov enn en arbeidsplass på 2000-tallet. Noe av dette skyldes arealeffektivisering, men krisene på 2000-tallet har også satt spor i leiemarkedet.

– I 2003 etter dot.com-krisen reagerte markedet momentant ved å holde opp og ta inn ekstra arealer. Under finanskrisen forsvant arealene før arbeidsplassene, sa Christian Ringnes.

40 milliarderTransaksjonsvolumene i fjor endte på 36 milliarder kroner, eksperttipsene for 2011 ser ut til å ligge på rundt 40 milliarder.

– Det er ingen dårlig gjetning, jeg har selv gjettet det samme, sa Ringnes, og salen lo (igjen).

En mulig brems i transaksjons- og nybyggmarkedet er bankenes høye innlånskostnader, som smitter over i høyere marginer for kundene.

2,5 prosentpoeng– Selv et førsteklasses prosjekt med solide leietakere kan regne med 250 basispunkter, vi ser mye høyere marginer enn det vi er vant med, sa Ringnes, og viste også til DNB, som har antydet 3 prosentpoeng i margin for alminnelige gode prosjekter.

“Renten er den viktigste kostnaden i eiendom, er det rart eiendom har vært bra de seneste 20 årene”, var en overskrift på foilene til Ringnes. Noen renteoppgang av betydning ligger det ikke an til, men det er heller ikke mye å ta av på nedsiden.

– Norges Bank har ikke så mye mer å gi fra seg, neste trinn er å trykke penger, sa Ringnes, som trodde sentralbanken ville gjøre det hvis de ble nødt.

 

Powered by Labrador CMS