Fortsatt 3000 kroner meteren
Leieprisene for de mest attraktive kontoreiendommene i Oslo er fortsatt 3000 kroner kvadratmeteren i året.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det fremkommer av den seneste ”EMEA Rents and Yields” fra eiendomsrådgiveren CB Richard Ellis (CBRE). ”Prime rents” i Oslo har dermed stått stille en stund. Oslo er også en av mange europeiske byer som ifølge CBRE har uendrede leiepriser i løpet av første kvartal. Bare fem av 55 overvåkede delmarkeder hadde ifølge CBRE en oppgang i leieprisene, mens det var nedgang for ni markeder, følgelig uendret i 41.
Gjennomsnittet i Europa er en oppgang på beskjedne 1,1 prosent i første kvartal i år, mye takket være en økning i London City og London West End på respektive 9,2 prosent og 6,25 prosent. London West End er Europas dyreste kontormarked, der leietakerne nå typisk kan regne med 85 pund per kvadratfot i året for prestisjelokalene.
Det tilsvarer nærmere 8500 kroner kvadratmeteren i året med dagens valutakurser, nesten tre ganger så dyrt som Aker Brygge/Vika-området. I Stockholm vurderes for øvrig prime rent til 4000 svenske kroner per kvadratmeteren, 3275 norske kroner.
CBRE mener videre at leieprisene for de beste butikklokalene har holdt seg stabile i Oslo. Anslaget er 14 000 kroner kvadratmeteren for attraktive lokaler, med andre ord de beste strøkene av Karl Johans gate samt Bogstadveien/Hegdehaugsveien.
De beste handlestrøkene i Stockholm ligger for øvrig godt under de tilsvarende i Oslo, CBREs estimat er 11 500 svenske kroner per kvadratmeteren. Da snakker vi om butikker ved Stureplan og på Östre Malm for de lokalkjente.
For Europa er vurderingen at snittleien falt marginale 0,1 prosent i årets tre første måneder. Tolv av 49 delmarkeder måtte tåle et ytterligere leieprisfall i første kvartal, mens det var oppgang for tre. I 34 delmarkeder, inklusive Oslo, var leieprisene uendrede.
Når det gjelder industrilokaler, er også her vurderingen ”uendrede leiepriser”. For å leie topp lager- og logistikklokaler i Oslo-området, kan leietakerne fremdeles påregne 1000 kroner kvadratmeteren i året.
Endringene i Europa var også i dette segmentet marginale, med en økning på 0,2 prosent. I 35 av 46 markeder holdt leieprisene seg stabile, for ti av dem var det nedgang, mens havnebyen Rotterdam som eneste by kan vise til oppgang.
CBREs seneste oversikt viser ellers at yielden – direkteavkastningskravet – falt med 0,50 prosentpoeng til 6,25 prosent i første kvartal for prestisjeeiendommene i Oslo. For de beste handelseiendommene var det en yieldnedgang på 25 basispunkter til 6,00 prosent, mens det var en nedgang på 50 punkter til 7,00 prosent for lager- og logistikkeiendommer.