For raskt for utlendingene
Budprosessene i Norge går så raskt at utlendingene ikke når frem, til tross for høyere bud.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Malling & Co avholdt torsdag sin seneste store markedspresentasjon, den forrige var i slutten av mai. Næringsmegleren kunne i likhet med andre aktører konstatere at de hadde bommet på transaksjonsvolumene for 2015.
Så langt i år har Malling & Co talt opp 107 milliarder kroner i volumer, hvorav hele 30,6 milliarder i fjerde kvartal. Slike tall pleier også å omfatte transaksjoner i prosess og budaksepter. Malling & Co vet om fortsatt flere store transaksjoner som ventes å være klare i løpet av året.
Fjerde plass!– Oslo er på fjerde plass i europeisk sammenheng blant storbyene når det gjelder transaksjonsvolumer i 2015. Om det er normalt, er mer usikkert, sa senioranalytiker Herman Ness i Malling & Co Markets på presentasjonen. Malling & Co tror IKKE på nye rekorvolumer i 2016.
Næringsmegleren har også per slutten av november talt opp hele 24 transaksjoner i år på over 1 milliard kroner, og det er flere enn de de tre foregående årene til sammen. Det høye antallet skyldes salget av store porteføljer, samt at utlendingene tar store «dealer» når de først handler i Norge.
– Handelsporteføljene går én etter én, og det er en høy etterspørsel etter de beste objektene. konstaterte Ness. Og det er altså flere store transaksjoner den seneste tiden der utlendingene har prøvd seg og kommet med det høyeste budet. Til tross for det, ble de ikke valgt, de utenlandske budgiverne rakk ikke å komme i mål.
Fire bomskuddNess trakk frem fire transaksjoner i så måte. Den ene er salget av DNB-bygget i Bjørvika, der Malling & Co anslår direkteavkastningen – yielden – til 4,3 prosent, og 79 600 kroner kvadratmeteren for det 49 000 kvadratmeterstore bygget.
Videre har vi salget av Fornebuporten, der Malling & Co anslår yielden til 5,35 prosent, salget i sommer av det såkalte Østbygget til DNB i Bjørvika, samt salget av hotellet Radisson Blu Gardermoen (bildet). Her medga kjøperen Ole G. Ottersland åpent overfor NE nyheter at de ikke bød høyest, men den utenlandske konkurrenten hadde tatt finansieringsforbehold.
Tidligere i år lå det an til at utlendingenes andel av transaksjonsvolumene ville havne på nærmere 50 prosent. Med tallene til Malling & Co har utenlandsandelen steget fra lave 8 prosent i 2011, via 10 prosent i 2012, til 16 prosent i 2013, 25 prosent i 2014 og 36 prosent så langt i 2015. Andelen har gått ned etter de store «norske» transaksjonene nå mot slutten av året.