Folkehelseinstituttet på flyttefot
Det er Folkehelseinstituttet som står bak kjempesøket i markedet, men en flytting skjer først om mange år.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Aktørene har sperret øynene opp da det ble kjent at det var et søk i markedet på mellom 50 000 og 60 000 kvadratmeter. Da snakker vi om lokaler ikke langt unna Statoils nye hovedkontor og på størrelse med Aker Hus. NEnyheter kan nå avsløre at det er Folkehelseinstiuttet (FHI) som står bak det gigantiske søket.
Men ivrige næringsmeglere og potensielle utleiere må smøre seg med tålmodighet, det kan gå opp mot ti år før det blir en eventuell flytting av de 1000 ansatte i FHI.
Lang tid– Leiekontraktene går ut om mange år med varierende utløpsdato. Det tar lang tid før det skjer noe her, fordi det er statlige beslutningsprosesser. Først må regjering og departement beslutte noe. Det er heller ikke sikkert at det er vi som avgjør dette i det hele tatt, Statsbygg er imellom, sier divisjonsdirektør Hans Jacob Kalnæs (bildet) i FHI til NEnyheter.
Det totale arealbehovet i søket er fra 50 000 kvadratmeter til 60 000 kvadratmeter. 33 000-40 000 kvadratmeter av dette er laboratorier, som skal ha minimum 3 meter takhøyde, samt god ventilasjon. FHI ønsker seg i tillegg 16 000-20 000 kvadratmeter med kontorlokaler. De har satt opp 1. januar 2015 til 31. januar 2019 som ønsket flyttedato.
Statsbygg eier i dag byggene FHI er i, Lovisenberggata 6 og 8 ved Lindern og i Marcus Thranes gate 6 (Myren-området – Ring 2) ved Akerselva. Kalnæs sier at de leier et ordinært kontorbygg i Myren-området, mens bygget på Lindern består av både laboratorier og kontorer. Totalt disponerer FHI over 48 000 kvadratmeter.
Slitne lokalerDet er altså Statsbygg som vil bli den formelle byggherren hvis det må bygges nytt. Nybygg er sannsynlig, gitt at man klarer å skaffe en passende tomt.
– Bygget på Lindern er fra 1960- og 70-tallet og begynner å bli ganske slitt. Det krever en betydelig ombygging hvis vi ikke skal flytte. Vi har i første omgang lagt ut et søk for å se om det finnes tilgjengelige tomter i markedet og har holdt på en stund allerede, sier Hans Jacob Kalnæs. FHI ønsker å være føre var, gitt den lange beslutningsprosessen.
Kalnæs sier de krever et spesialbygg, på grunn av laboratorievirksomheten. Med andre ord er det ikke bare å bygge om ordinære kontorbygg til formålet. FHI har ennå ikke identifisert aktuelle områder for eventuelle nybygg, men Nydalen og sentrum er drømmen, ifølge divisjonsdirektøren. Nærhet til offentlig kommunikasjon er også viktig
FHI er et forvaltningsorgan som er underlagt Helse- og omsorgsdepartementet. Instituttet skal være en nasjonal kompetanseinstitusjon for myndigheter, helsetjeneste, rettsapparat, påtalemyndighet, politikere, medier og publikum. FHI består av en administrasjonsdivisjon og fem fagdivisjoner: Smittevern, miljømedisin, epidemiologi, psykisk helse samt rettstoksikologi og rusmiddelforskning
Foto: Lene Solbakken