Flere ledige lokaler
Antall ledige kontorlokaler i Oslo-regionen har ikke vært høyere siden finanskrisen for et par år siden.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det skriver Union Næringsmegling i sin seneste markedsrapport. Næringsmegleren er kommet frem til at antall ledige kontorlokaler fra september til november har steget fra 698 til 769. Det positive er at antallet ikke er mer enn 9 prosent høyere enn for ett år siden.
Union påpeker at veksten i kontorledigheten særlig var rask i 2008 og frem til påsken 2009. Men siden den gangen har nivået av ledige lokaler ”bare” steget med 14 prosent. Sammenlikner vi med tredje kvartal, er det bare Lysaker og CBD (Vika/Aker Brygge/Tjuvholmen) som kan notere seg for ledige lokaler.
Skøyen verstDet er spesielt i de øvrige delene av sentrum at det ifølge Union er blitt flere annonserte ledige lokaler. Arealledigheten er likevel bare 4,4 prosent i dette området, og Sentrum er dermed området i Oslo-regionen med lavest ledighet. Skøyen topper med 11 prosent.
22 prosent av de annonserte ledige lokalene tilbyr mer enn 1000 kvadratmeter til potensielle leietakere, mens gjennomsnittsarealet i de annonserte lokalene i november var på 902 kvadratmeter. Det er bare syv eksisterende bygg som kan tilby 10 000 kvadratmeter kontorarealer eller mer.
Union er kommet frem til at ledigheten totalt i Oslo-regionen er på 7,5 prosent, fordelt på 8,0 prosent i Oslo og snaue 6 prosent i Asker/Bærum. Prognosen tilsier at arealledigheten topper nå ved årsskiftet på 8 prosent, for deretter å synke langsomt de nærmeste årene.
TilbudsoverskuddLeiemarkedet preges ifølge Union av et generelt tilbudsoverskudd, men markedet er i balanse i sentrum, som over tid har hatt lavere ledighet. Totalt sett vil arealledigheten ifølge Union synke langsomt fremover. Leieprisene stiger moderat frem til 2014, for deretter å ta seg opp. Det blir imidlertid et todelt marked fremover, med større skille mellom attraktive og ukurante eiendommer, som også er på linje med internasjonale konklusjoner.
Leieprisene er ifølge Union gjennomgående blitt redusert med 15-20 prosent fra midten av 2008. Nedgangen stoppet imidlertid opp rundt forrige årsskifte. Unions anslag for leieprisene på kort sikt, innebærer fortsatt svakt stigende priser for CBD, de øvrige delene av sentrum og for Oslo vest. For de øvrige områdene ventes en stabil utvikling.
Faller videreData fra Eiendomsverdi Næring for registrerte kontrakter i tredje kvartal, viser ifølge Union en gjennomsnittspris i Oslo på 1470 kroner per kvadratmeteren i året, og 2350 kroner i snitt for de 15 prosent høyest prisede kontraktene. Det betyr at snittprisen er ned 40 kroner fra utgangen av første halvår og 100 kroner sammenliknet med våren 2010. 2350 kroner kan også tyde på en viss nedgang i det øvre sjiktet, fra drøyt 2400 kroner.
Union mener likevel at tallene fra Eiendomsverdi Næring indikerer at leieprisbunnen ble nådd andre halvår 2009, og at trenden deretter netto har vært marginalt opp.
Union skriver videre i rapporten at det i perioden januar til september i år snitt ble betalt 16 prosent mer per kvadratmeter for leiekontrakter over 1000 kvadratmeter i forhold til snittet for alle kontrakter.
”Vi legger til grunn at dette primært skyldes at tilpasningene typisk er mer omfattende når større leietakere flytter inn”, heter det i rapporten.