Den hersens valutaen

Valutaeffekter ødelegger nok en gang for Aberdeens nordisk/baltiske eiendomsfond.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

NEnyheter gjenga i forrige uke de foreløpige avkastningstallene for fondet i andre kvartal, som viste en negativ totalavkastning på 4,8 prosent. En belåningsgrad i fondet på hele 78,5 prosent slår hardt ut når verdiene faller.

Akkumulert avkastning for fondet siden oppstarten halvårsskiftet i 2006 er katastrofale – 75,9 prosent, som gir en annualisert avkastning i perioden på -21,2 prosent. De seneste tolv månedene har avkastningen vært negativ med hele -21,1 prosent. Kun 2010 har gitt positiv årsavkastning i perioden 2007-2011.

Forklarer en tredelValutaeffekter ødelegger nok en gang kvartalsavkastningen. Aberdeen Norden/Baltikum er eksponert mot både euro og svenske kroner, og valutaeksponeringen i andre kvartal bidro negativt med 1,6 prosentpoeng av tilbakegangen på 4,8 prosent.

Fondets primære underliggende investering, Pan-Nordic, hadde ifølge rapporten for andre kvartal en negativ avkastning på 1,2 prosent. Eiendommene i dette fondet hadde ved utgangen av kvartalet en økonomisk ledighet på hele 11,5 prosent

Negativ effekt fra rentesikringsavtaler som følge av lavere rente, samt en negativ verdiutvikling av spesielt de danske og finske eiendommene, er ifølge rapporten hovedårsakene til nedgangen i Pan Nordic.

LyspunktEiendommene i fondets andre investering, Finsk Shopping, viser derimot en positiv totalavkastning i andre kvartal på 2,1 prosent. Driften bidro positivt til tross for noe økt ledighet i porteføljen, mens en økt negativ verdi av rentesikringsavtalene trakk i motsatt retning. Ledigheten i Finsk Shopping var ved halvårsskiftet på 8,8 prosent, som er en økning fra 8,5 prosent i første kvartal.

Aberdeen Norden/Baltikum tok i juni 2010 opp to konvertible obligasjonslån på til sammen 320 millioner kroner som erstatning for eksisterende obligasjonslån. De nye lånene forfaller til betaling 14. juni 2013 og løper til en fast rente på hele 8,5 prosent.

De konvertible obligasjonslånene inkluderer rett konverteringsrett til aksjer til en kurs på 2,49 kroner per aksje. Per 30. juni var VEK 2,22 kroner. Aberdeen Norden/Baltikum ble i 2007 lukket for regelmessige emisjoner, men det er fortsatt mulig å kjøpe aksjer i annenhåndsmarkedet.

Milevis unnaAberdeens prognose for det nordiske eiendomsmarkedet fra tredje kvartal 2012 til og med andre kvartal 2017 tilsier en totalavkastning per år på 5,9 prosent. Mesteparten av dette er direkteavkastning, følgelig lite verdistigning. For ubelånt eiendom gir det en akkumulert avkastning i perioden på rundt 30 prosent.

Slår prognosen til, med lite verdistigning som gir liten effekt på belåningsgraden, vil ikke kursen til fondet om noen år være i nærheten av utgangspunktet i 2006 på 10 kroner. Det ligger derfor i dag an til et betydelig tosifret prosenttap for investorene hvis fondet avvikles i 2016 som planlagt.

Foto: Sveriges Riksbank

Powered by Labrador CMS