Blodrødt i Faktor
Sviktende salg og store nedskrivninger gir blodrøde tall i Faktor Eiendom.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Problemene fortsetter derfor i et selskap som har vært nær konkurs flere ganger. I 2010 endte driftsresultatet i minus med hele 435 millioner kroner. Driftsinntektene falt fra 1032 millioner kroner i 2009 til 657 millioner i 2010. Nedskrivningene økte fra 4,5 millioner kroner til 120 millioner, mens andre driftskostnader økte kraftig til 441 millioner.
I fjerde kvartal var driftsresultatet alene negativt med 373 millioner kroner, mot et overskudd på 22 millioner i tilsvarende kvartal i 2009. Omsetning i fjerde kvartal i fjor var 181 millioner kroner, ned fra 465 millioner kroner. Nedgangen skyldes ifølge Faktor Eiendom lavt eiendomssalg. Resultatet fra løpende drift er negativt blant annet som følge av lavt salg og lite ny aktivitet.
Faktor tok totale nedskrivninger i fjorårets siste kvartal på hele 318 millioner kroner. Videre ble flere av selskapets eiendeler vurdert som bokført til for høye verdier. Etter en samlet vurdering ble det besluttet å nedskrive disse eiendelene med de 318 millionene.
Et positivt trekk er at selskapet har redusert netto rentebærende gjeld til 771 millioner kroner ved utgangen av 2010 fra 1761 millioner kroner ved utløpet av 2009. Faktor Eiendom har måttet slanke balansen og iverksette restruktureringstiltak.
Den bokførte egenkapitalen ved utgangen av 2010 er 679 millioner kroner, som gir en egenkapitalandel på brukbare 38 prosent. Faktor Eiendom har 715 millioner kroner i langsiktig rentebærende gjeld og 140 millioner i kortsiktige lån.
Per Gunnar Rymer, tidligere Northern Logistic Property, overtok som ny konsernsjef i selskapet i november, og han har satt i gang en snuoperasjon og ryddet opp i porteføljen. Faktor skriver i regnskapsrapporten at de nå konsentrerer seg om eiendomsutvikling og produksjon.
Selskapet jobber med å bedre lønnsomheten innenfor produksjon. Raskere fremdrift på prosjekter og økt effektivitet i produksjonen søm følge av mer erfaring, skal bedre forholdene.
Faktor skriver videre at likviditetsutviklingen i selskapet ikke er tilfredsstillende, og det arbeides aktivt med å begrense og snu den negative kontantstrømmen. Selskapet ble i fjor reddet gjennom kriseemisjon og nye låneavtaler med bankene, med DnB NOR i spissen. DnB NOR er nå største aksjonær i selskapet, med en eierandel på 30,8 prosent.
Problemene er imidlertid ennå ikke over, Faktor forventer at 2011 fortsatt vil preges av opprydning og restrukturering, og at dette vil bedre selskapets evne til å skape lønnsomhet.