Beskjedne Thon-investeringer

Investeringene til Olav Thon Eiendomsselskap har hittil i år falt kraftig i forhold til samme periode i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det kan selvfølgelig ha med svingninger i aktivitetsnivået å gjøre, men Thon uttalte nylig at selskapet de nærmeste årene vil halvere den årlige investeringstakten, som har ligget på mellom 2 og 3 milliarder kroner. Olav Thon er bekymret for fremtidsutsiktene i verdensøkonomien, og investeringstakten er satt ned for både kjøpesentre og hoteller.

Som sagt, så gjort. I første halvår i år har Olav Thon Eiendomsselskap bare investert for 391millioner kroner, mot hele 1204 millioner i tilsvarende periode i fjor. Investeringene i andre kvartal utgjorde 158 millioner, slik at investeringstakten er fallende.

Tre storeDe største prosjektene er for tiden Amfi Stord, som ferdigstilles i fjerde kvartal i år, Sørlandssenteret utenfor Kristiansand, som utbygges i to trinn sammen med Vital, og Vestkanten kjøpsenter i Bergen (70 prosent), som samlet skal utvides med 10 000 kvadratmeter. Ferdigstillelse her er fjerde kvartal 2012.

Selskapet skrev i andre kvartal opp verdien av investeringseiendommene med 362 millioner kroner. Det begrunnes med høyere markedsverdier for flere av de største eiendommene. Verdien av eiendommene baserer seg på anslag fra to eksterne rådgivere, som mener at avkastningskravet for porteføljen nå er nede i 6,4 prosent, mot 6,6 prosent for ett år siden.

Denne reduksjonen i avkastningskravet – yielden – tilsier isolert en verdiøkning for eiendommene på 3 prosent. De seneste fem årene har avkastningskravet i Thon-porteføljen variert mellom 6,3 prosent og 6,9 prosent, altså lavere enn svingningene i det generelle avkastningskravet.

Snaue 2 prosentHittil i år er investeringseiendommene skrevet opp med 520 millioner kroner. Det tilsvarer ut fra eiendomsverdiene på 27 milliarder snaue 2 prosent i oppskrivninger. Avkastningskravet for enkelteiendommer varierer for øvrig fra 5,5 prosent til 10 prosent.

Faller avkastningskravet i porteføljen med 0,5 prosentpoeng til 6,4 prosent, øker eiendomsverdiene til 30,2 milliarder kroner, og egenkapitalandelen med 2 prosentpoeng til 37 prosent. Motsatt, et økt avkastningskrav reduserer verdiene til 25,8 milliarder kroner, egenkapitalandelen til 32 prosent.

Arealledigheten i Thon-porteføljen er ved halvårsskiftet nede i lave 3 prosent, mot 4 prosent for ett år siden. Gjennomsnittlig restløpetid for kontraktene er fire år.

LeieprisvekstPer 30. juni var årlig leieinntektsnivå for konsernets eiendommer økt til 1950 millioner kroner, opp fra 1820 millioner i fjor. Denne økningen forklares med både ferdigstillelse av eiendomsprosjekter samt en generell leieprisvekst i eiendomsporteføljen. 78 prosent av leieinntektene kommer fra kjøpesentre, 22 prosent fra næringseiendom.

Olav Thon Eiendomsselskap hadde i første halvår 71 kjøpesentre. Sentrene hadde en svak omsetningsutvikling i første kvartal, men den bedret seg i andre kvartal. Den organiske veksten i sentrene vurderes for årets seks første måneder til 2 prosent.

Lånerenten til konsernet har gått noe opp, fra i gjennomsnitt 4,2 prosent for ett år siden, til 4,6 prosent ved utgangen av første halvår. 53 prosent av den rentebærende gjelden på drøyt 16 milliarder kroner har en rentebinding mellom fem og ti år, mens 40 prosent av gjelden har en rentebinding under ett år.

SolidGeir Rønnestad i Edge Capital lovpriste for en uke siden Olav Thon-aksjen som den eiendomsaksjen i Europa med det høyeste teoretiske kurspotensialet fremover. Rønnestad skriver i en kort oppdatering om halvårstallene at det var solide resultater som ble levert. Brutto leieinntekter i andre kvartal var marginalt bedre enn ventet, mens driftskostnadene på 98 millioner kroner var betydelig lavere enn forhåndstipset.

Resultatet før skatt på 267 millioner kroner var likevel “bare” 4 millioner høyere enn Rønnestads estimat, vesentlig som følge av lave inntekter fra tilknyttede selskaper. Edge-analytikeren gjør derfor bare mindre revideringer av helårsestimatene for 2011.

Powered by Labrador CMS