Bekymret for renten

Aberdeen Property Investors er positive til eiendomsmarkedet, men frykter at økende avkastningskrav kan gi turbulens på kort sikt.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Analytiker Lars Flåøyen i Aberdeen Property Investors mener den siste tidens oppgang i langrentene og uro i finansmarkedene kan gi et skarpere skille mellom eiendommer med god og dårlig beliggenhet.

– Vi kommer nok til å se et større skille mellom eiendommene sentralt i de største byene og andre eiendommer. Risikopremien for å investere i mer ukurant eiendom har falt kraftig de siste årene pga stor interesse for eiendomsinvesteringer generelt, vi venter at trenden nå vil snu. Vi er bekymret for at avkastningskravet på eiendom skal opp, noe som kan gi litt turbulens på kort sikt, sier Flåøyen til neNyheter.no.

Det siste året har det vært en kraftig økning i leieprisene, og det er blitt satt stadig nye leieprisrekordere i kontormarkedet. Det har sendt yielden (avkastningskrav = leieinntekter i forhold til kjøpesum) på eiendommene nedover og eiendomsverdiene.

Men gitt en flat utvikling i leieprisene vil stigende renter gi høyere yield på eiendommene og verdifall. Fondene som har kjøpt gårder med leiekontrakter på 10 til 15 år vil derfor ikke nyte godt av den kraftige oppgangen som har vært i leieprisen den siste tiden. Aberdeen Property Investors har i stor grad satset på et leieprisspill for sine fond.

– Vi mener det nå er bedre å ha korte kontrakter som er kjøpt på lav leie og få verdistigning når husleien stiger og kontraktene reforhandles, sier Flåøyen. Samtidig er det viktig å balansere utløpsprofilen i porteføljen med noen lengre kontrakter.

På lang sikt er Flåøyen og Aberdeen positive til eiendomsmarkedet.

– De underliggende realøkonomiske forholdene er gode. På lang sikt vil det være positivt for eiendomsmarkedet. Da gjelder det å være posisjonert slik at man får ta del i oppgangen, sier Flåøyen.

Powered by Labrador CMS