Bare slått av Sverige

Norge var det nest mest likvide europeiske eiendomsmarkedet i 2012.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Bare Sverige er foran oss på listen, nabolandet har gjeninntatt topp-posisjonen. Det er DTZ Research som står bak undersøkelsen. DTZ måler likviditeten som transaksjonsomsetningen som andel av eiendomsverdien til kvalitetseiendommer (“investment grade”).

Svenskene topper DTZs liste for 2012 med 9,2 prosent i omsetningsvolum regnet av de totale verdiene, mens Norge kommer på andre plass med en andel på 7,6 prosent. På tredjeplass følger Storbritannia med 6,4 prosent. Frankrike er helt nede på tiendeplass med en andel på 3 prosent, til tross for den nest største eiendomsmassen blant de europeiske landene.

Overraskende– Sveriges posisjon på toppen kommer nok som en overraskelse på mange, gitt at det er det åttende største investeringsmarkedet i Europa med 106 milliarder euro. Det er om lag en sjettedel av det britiske markedet, kommenterer Nigel Almond, som leder strategisk analyse i DTZ.

Men Almond peker på at aktivitetene i det svenske eiendomsmarkedet har tatt seg kraftig opp etter finanskrisen. Sverige og resten av Norden har fremstått som en relativt trygg havn etter krisen. De totale svenske volumene i 2012 endte på rundt 107 milliarder svenske kroner, mens omsetningen i Norge ble på drøyt 50 milliarder.

– Banksektoren unngikk mange av de verste utskeielsene i oppgangsperioden, som har støttet oppunder en sterk gjeninnhenting. Det er derfor ingen overraskelse å se to nordiske markeder på toppen av listen, sier Nigel Almond.

NettoselgereInnenlandske investorer har vært de mest dominerende kjøperne de seneste ti årene i Europa, men de har også vært nettoselgere av eiendom hvert eneste år i denne tiårsperioden. Ser vi på grenseoverskridende transaksjoner i Europa, topper Storbritannia ifølge DTZ listen for 2012.

Utenlandske kjøp representerte i fjor 2,4 prosent av den britiske eiendomsmassen, gitt ovennevnte definisjon. To tredjedeler av disse volumene, nesten 10 milliarder euro, fant veien til de sentrale delene av London. Det tilsvarer 37 prosent av all grenseoverskridende handel i Europa i 2012.

Polen kommer faktisk på andreplass på den interregionale listen med en andel på 1,6 prosent, fulgt av Ukraina med 1,5 prosent og Sverige med 1,2 prosent. Norge er ikke med på denne topp 10-listen, som understreker at det norske eiendomsmarkedet primært har vært for innenlandske investorer.

Nesten ikke kjøpIfølge den seneste markedsrapporten til Union Gruppen stod utenlandske aktører, inklusive fond, for 3 prosent av kjøpene i 2012, men hele 16 prosent av salgene. I volumer kjøpte utlendingene norsk eiendom i fjor for 1,8 milliarder kroner, mens de solgte for 9 milliarder, gitt Unions tall.

Powered by Labrador CMS