Bare slått av Moskva

Bare Moskva hadde en større leieprisvekst for de beste kontoreiendommene enn Oslo i andre kvartal.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det fremkommer av det seneste markedssynet fra CB Richard Ellis (CBRE) om kontoreiendommer i Europa. Med en oppgang på 9,4 prosent til 3500 kroner kvadratmeteren for såkalte prime rent, har Oslo bare Moskva foran seg av de europeiske storbyene i leieprisvekst.  For Moskva vurderer CBRE leieprisoppgangen til 10,5 prosent i foregående kvartal.

CBRE skriver kort om Oslo at leieprisene for prestisjeeiendommene steg med nærmere 10 prosent i andre kvartal, etter en periode med stabilitet. Tilgjengeligheten av attraktive lokaler strammet seg til og ventes å holde seg på dette nivået, til det kommer betydelige med nye lokaler i markedet i 2012.

Nesten på toppÅrsveksten i leieprisene til de mest attraktive kontoreiendommene i Oslo er ifølge CBRE på 16,7 prosent. Her har vi litt flere europeiske storbyer foran oss på listen, der London City topper med hele 31 prosent.

Jones Lang LaSalle (JLL) kom i sin seneste “Office Property Clock” frem til at prestisjeområdet i Oslo lå lengst fremme i den europeiske leiemarkedssyklusen. Ifølge JLL – i praksis Akershus Eiendom – er Vika, Aker Brygge og Tjuvholmen allerede kommet inn i en fase med avtakende leieprisvekst.  Omgjort til urskiven, snakker vi om klokken 10, der kl 9 er overgangen mellom akselererende og avtakende pristakt.

CBRE mener Oslo befinner seg noe lengre bak, i overgangen mellom akselererende og avtalende leieprisvekst. Her befinner vi oss sammen med fire andre byer, Paris, Helsinki, Moskva og Birmingham. Klart i tet ligger Brussel, som så å si har nådd toppen i denne syklusen.

Er det mulig?JLL kom derimot frem til at leieprisene i Brussel ennå ikke hadde bunnet ut i denne syklusen! Den belgiske hovedstaden ligger ifølge JLL nesten bakerst i syklusen blant de europeiske storbyene. Med andre ord et fullstendig annet bilde enn det CBRE opererer med. Ellers er begge eiendomsrådgiverne enige om at London og Zürich ligger langt fremme.

CBRE skriver ellers at trenden i de europeiske leieprisnivåene er flat, mens yieldnivåene fremdeles er på vei nedover. På aggregert nivå i Europa viser leieprisutviklingen i praksis uendrede nivåer i andre kvartal. Med andre ord skiller Oslo seg ut i Europa når det gjelder prestisjesegmentet. Det er bare noen byer i Skandinavia (blant annet Stockholm med 2,3 prosent) og i Øst-Europa som kan vise til en leieprisvekst i andre kvartal.

Det er ifølge CBRE økende bekymring over de mulige virkningene fra gjeldskrisen i de ulike landene. Den økonomiske oppgangen er skjør, som kaster usikkerhet inn i eiendomsmarkedene.

Lite spekulativtMen mangel på spekulativ utbygging gir rom for ytterligere nedgang i arealledigheten. Arealledigheten falt i bortimot samtlige europeiske hovedmarkeder fra april til juni. Om denne nedadgående trenden vil fortsette, vil til syvende og sist avhenge av styrken i etterspørselen etter lokaler.

Arealabsorpsjon i Europa i andre kvartal er av CBRE beregnet til en vekst på 7 prosent, takket være en sterk vekst i noen markeder. På halvårsbasis er det imidlertid en nedgang, både i forhold til tilsvarende periode i 2010 og andre halvdel av fjoråret.

Gapet mellom de beste og nest beste eiendommene fortsetter ifølge CBRE å bli større, både når det gjelder appell i markedet og utvikling i leieprisene.

Powered by Labrador CMS