Bare London foran oss
Bare kontormarkedene i London West End og London City ligger foran Oslo i den europeiske konjunktursyklusen.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det fremkommer av den seneste markedsrapporten til CB Richard Ellis (CBRE) om det europeiske kontormarkedet. Selv om det er noen nyanser i synene, stemmer denne vurderingen godt med det ekspertpanelet til Dagens Næringsliv konkluderte med denne uken og også konklusjonene i den seneste nordiske kvartalsrapporten til Aberdeen Property Investors:
Kontorleieprisene i Oslo er i ferd med å bunne ut eller er nokså nær bunnen.
CBRE mener Oslo befinner seg litt bak de to London-markedene, men vi er i fasen ”avtakende fall i leieprisene”. London City er så å si på bunnen, London West End hakk i hæl. Bare disse tre europeiske delmarkedene forsvarer ifølge CBRE ”avtakende fall i leieprisene”. Eiendomsrådgiveren vurderer til sammenlikning at det er et akselererende leieprisfall i de andre nordiske hovedstedene.
CBRE mener leieprisene for de beste kontoreiendommene i Oslo nå ligger på 3000 kroner, på høyde med det Akershus Eiendom kom frem til på vegne av Jones Lang LaSalle. Det er i den øvre enden av estimatene fra de ulike aktørene, anslag som varierer fra 2500-3000 kroner. Oslo har ifølge CBRE hatt uendrede leiepriser for de mest attraktive kontorlokalene de seneste tre månedene, som understreker at en utflating er på gang.
Gjennomsnittlig kvartalsfall i de europeiske storbyene er 1,6 prosent, det laveste kvartalsfallet på ett år. Årsfallet i Europa er 11,1 prosent, mens leieprisene i Oslo ifølge CBRE har falt med hele 30 prosent siden tredje kvartal 2008. Dermed mener CBRE som Akershus Eiendom at representative ”prime office rents” var langt opp mot 4500 kroner høsten 2008.
Når det gjelder arealledigheten til kontoreiendommer i Oslo, vurderes denne til å ligge på 6,6 prosent ved utgangen av september, opp fra 4,4 prosent i tredje kvartal 2008. CBREs anslag bekrefter igjen at aktørene definerer arealledighet på ulike måter.
For den såkalte EU27-indeksen steg arealledigheten med 70 basispunkter i tredje kvartal til 8,7 prosent, den sterkeste kvartalsoppgangen så langt i år. Arealabsorpsjonen tok seg noe opp i foregående kvartal, men CBRE regner likevel med at utleieaktivitetene i Europa vil falle med rundt 30 prosent i år sammenliknet med 2008.
Det positive er at det bygges få kontorlokaler på spekulasjon under denne nedturen, som skyldes lavere leiepriser, økende arealledighet og begrenset med tilgjengelig kapital til å finansiere eiendomsutvikling. Det blir derfor et mer begrenset overskudd av lokaler i forhold til tidligere nedgangsperioder.