Alt for Norge

Aberdeen Property Investors har ikke kastet seg på Tyskland-bølgen ennå. Fondssjef Espen Klevmark mener investorene kan få mye bedre avkastning i Norge enn i Tyskland i år.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Aberdeen Property Investors norske fond ga kanongod avkastning i fjor. Fondet Eiendomsfond Norge I KS ga andelseierne en avkastning på 46,4 prosent på egenkapitalen, mens Aberdeen Eiendomsfond Norge II ASA kunne skilte med en avkastning på 26,4 prosent.Til tross for at eiendomsmarkedet i Norge har gått uvanlig bra de siste årene, er Klevmark optimist for 2007.

– Vi ser at i 2007 vil Norge være blant de tre beste landene i hele Vest-Europa. Vi lager prognoser for alle land i Vest-Europa og de ulike eiendomssegmentene, være seg kontor i Oslo, shopping i Frankrike og lager i Tyskland. Prognosene legger til grunn eksterne kilder på makronivå, og vi estimerer utviklingen i eiendom gitt markedsforventningene, sier Klevmark.

– Hvilket segment i Oslo er det du har størst tro på?

– Det er kontormarkedet.

Timing viktig i TysklandDet har vært stor interesse for eiendomsinvesteringer i Tyskland det siste året, og en rekke fond er på vei inn i det tyske markedet. Men Aberdeen Property Investors har ennå ikke kastet seg på Tyskland-bølgen.

– Vi har ikke så gode prognoser for Tyskland. Vi ser positive tendenser, og det kan bli bra. Men det er jo viktig når oppgangen kommer. Spørsmålet er om de som går inn i dag går inn for tidlig i forhold til deres risikoprofil. Det er ikke alltid best å være først, sier Klevmark.Han mener det er opportunistisk å gå inn i Tyskland nå før det er klart at det kommer en oppgang i eiendomsprisene.

– All respekt for de som gjør det, men vi leverer over 40 prosent avkastning i Norge for tiden. Vi gjorde det i 2005, 2006 og kanskje vi gjør det i år også, sier Klevmark.

Han legger til at det er klar etterspørsel etter opportunistiske investeringer, og Tyskland står på agendaen også for Aberdeen, kanskje allerede i år.

– Vi har en sterk organisasjon i Tyskland og vil kanskje være den aktør i Norge som kan levere tysk eksponering med størst troverdighet, sier han.

Aberdeen Property Investors henter jevnlig inn kapital til sine norske eiendomsfond. Fondet Aberdeen Eiendomsfond Norge II henter i disse dager inn ny kapital fra avkastningssultne investorer, og målet er en langsiktig årlig avkastning på 12 prosent.

Look to AsiaKlevmark og Aberdeen Property Investors har nettopp gjennomført tegningen i et Asia-fond. Men Asia er ikke noe for de som er på jakt etter raske penger.

– Asia er et mer langsiktig bet. Investorene skal sitte der i 10 år. Det vil sikkert være ups and downs, men vi vil jobbe hardt med å være investert i de riktige landene og der er vi gode. Det er med stor troverdighet vi lanserer fondet. Vårt team som gjør de indirekte investeringene er anerkjent som de beste i Europa, sier Klevmark.

Asia-fondet blir en såkalt fond i fond-struktur. Totalt har Aberdeen-systemet hentet inn 4 milliarder kroner. Av dette kommer 170 millioner fra norske investoer.

– Vår troverdighet går ikke på å vurdere enkelteiendommer, men å evaluere fondene vi skal investere i, sier Klevmark.

Asia-fondet til Aberdeen Property Investors har ambisjoner om en årlig avkastning på mellom 12 og 16 prosent på egenkapitalen etter forvaltningskostnader og selskapsskatt.

Store svingningerI fjor ble Norwegian Property notert på Oslo Børs med stor suksess, og i tiden fremover er nye selskaper som Eastern Property og Aberdeens egne Scandinavian Property Development på vei mot børsen. Men Klevmark mener investorene som går inn i eiendomsaksjer ikke slipper unna svingningene i aksjemarkedet.

– Børsnoterte aksjer oppfører seg forskjellig fra direkteeid eiendom og fond. Fondene har i stor grad samme egenskaper som direkte eiendomsinvesteringer. Men børskursene til eiendomsaksjene svinger ikke utelukkende i takt med de underliggende eiendomsverdiene, i alle fall ikke i det korte og mellomlange perspektivet. Eiendomsaksjene svinger mye mer enn de underliggende verdiene og er i stor grad eksponert for psykologien i aksjemarkedet generelt, sier Klevmark.

Han mener de som vil spre eller redusere risikoen ved å investere i eiendom heller bør satse på eiendomsfond enn aksjer.

Powered by Labrador CMS