Aldri vært dyrere
16 000 kroner per kvadratmeteren er hva butikkeiere må regne med hvis de skal leie de mest attraktive butikklokalene langs Karl Johans gate.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det mener i hvert fall eiendomsrådgiveren Cushman & Wakefield (C&W) i deres seneste store oversikt over leienivåene i de dyreste handlegatene rundt omkring i verden. Malling & Co er den norske samarbeidspartneren til C&W og premissgiver for de norske tallene.
16 000 kroner det høyeste anslaget som er registrert for såkalt prime rent langs Oslos paradegate, altså typiske leiepriser for prestisjelokalene, i hvert fall i denne konjunkturfasen. I fjorårets undersøkelse opererte C&W med 15 000 kroner kvadratmeteren, mens CB Richard Ellis i juli 2010 var nede på 14 000 kroner meteren.
De dyreste butikklokalene langs Karl Johans gate ligger typisk i strekningen Nedre Slotts gate opp til Egertorget.
Karl Johans gate ligger på 27. plass over verdens dyreste handlegater i den seneste rapporten fra C&W, som er opp en plass fra tilsvarende undersøkelse i fjor. 5th Avenue topper som vanlig listen på verdensbasis med 2250 dollar per kvadratfot i året. Med dagens valutakurser tilsvarer det over 133 000 norske kroner per kvadratmeteren i året, over åtte ganger så dyrt som på Karl Johan.
På andreplass i den verdensomspennende oversikten følger Causeway Bay i Hong Kong, der en typisk prestisjeleie er 1943 dollar per kvadratfot, om lag 115 000 norske kroner per kvadratmeter.
Champs Elysées i Paris er fremdeles Europas dyreste handlegate for butikkeiere. Her må leietakere belage seg på en kvadratmeterleie tilsvarende 59 000 kroner kvadratmeteren, mens i eksklusive New Bond Street i London, mellom Oxford Street og Piccadilly, ligger den typiske leien på 54 000 kroner kvadratmeteren.
Karl Johans gate er ikke dyrest i Norden, det er velkjente Strøget i København sentrum, fra Nytorvet opp til Rådhusplassen. I den danske paradegaten er det 8-9 prosent dyrere å leie enn i Karl Johans gate, mens i Biblioteksgatan i Stockholm er leieprisene over 20 prosent lavere.
C&W skriver i rapporten at leieprisene i Vest-Europa steg med 2,4 prosent på årsbasis i juni. Vi snakker altså om det øverste segmentet for handlegatene. Helsinki hadde faktisk den sterkeste leieprisveksten med hele 23,3 prosent, som skyldes mangel på tilgjengelige lokaler, mens oppgangen i Oslo på 8 prosent også er verdt å merke seg.
I tillegg til sykliske faktorer, er veksten i leieprisene også drevet av strukturelle endringer. Ifølge C&W ønsker butikkeiere i økende grad å konsentrere seg om de største byene og de mest ettertraktede lokalene. Hovedgatene i Paris og London opplever derfor en sterk etterspørsel.
Handelssegmentet der imidlertid svært polarisert når det gjelder beliggenhet og lokasjoner. Vinnerne er i den øverste delen av markedet og nyter godt av et begrenset tilbud og sterk interesse, mens taperne er mindre sentralt beliggende butikklokaler.
Foto: Oslo Handelsstands Forening