RISIKOFYLT: Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, tror prisveksten vil fortsette i 2017, men han mener likevel at boligmarkedet er en risikoinvestering på lang sikt.
Advarer boliginvestorer
Historisk sterk boligprisutvikling i oktober.
– Flere kjøper bolig med en forventing om at boligprisene vil fortsette å stige. Det må understrekes at det er risiko knyttet til kjøp av bolig, og det spesielt etter en så sterk prisoppgang som vi har hatt i Oslo det siste året. Det kan ikke gjentas for ofte nok at boligpriser er politikk.
Dette sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge under Sem & Johnsens eiendomsdag på Grand Hotel, der han slapp boligprisstatistikken for oktober 2016. Statistikken viser at boligprisene steg med 0,6 prosent forrige måned.
– Det er positivt at igangsetting av nye boliger er rekordhøy så langt i 2016. Men tilbudssiden har til tross for dette betydelig utfordringer, spesielt på Østlandet. Det er helt avgjørende at kommunene tar inn over seg at de som planmyndighet er en markedsregulator. Kommunene må derfor sørge for at det er tilstrekkelig med regulerte tomter og boliger i reserve for å kunne møte boligbehovet dynamisk, påpeker Dreyer.
Les også: Mindre avstand mellom prisantydning og tilslag
Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene opp med 1,4 prosent i oktober fra forrige måned. Boligprisene er nå 12,0 prosent høyere enn for ett år siden.
– Boligprisutviklingen i oktober er historisk sterk. Prisoppgangen i Oslo på 1,8 prosent er rekordhøy for måneden å være, for normalt synker boligprisene i oktober. Vi observerer at den sterke utviklingen i Oslo ikke bare smitter over på Østlandet for øvrig. Også Midt-Norge og Nord-Norge har en sterk utvikling i boligprisene, sier han.
Det ble solgt 7.734 bruktboliger i oktober. Det er en nedgang på 4,3 prosent sammenlignet med oktober 2015. Hittil i år er det solgt 76.092 boliger, noe som er 3,4 prosent færre enn i samme periode i 2015.
Les også: Flere spekulerer i prisstigning
– Det har vært lavere aktivitet i oktober enn normalt, og vi må tilbake til 2010 for å finne en oktober-måned med færre salg enn i år. Noe av årsaken er trolig at tilbudssiden har vært lavere enn vanlig gjennom måneden i store deler av landet, sier Dreyer.
Få boliger til salgsVed utgangen av måneden var det 12.130 boliger til salgs, noe som er 14,9 prosent færre enn for ett år siden.
– Det er fremdeles for få boliger til salgs for å møte den kraftige etterspørselen vi ser i store deler av landet. De lave rentene bidrar til sterk etterspørselsvekst, i tillegg ser vi at mange nå kjøper bolig med en forventning om at boligprisene vil fortsette å stige. Det må derfor understrekes at det er risiko knyttet til kjøp av bolig, og det spesielt etter en så sterk prisoppgang som vi har hatt i Oslo det siste året, sier Dreyer.
– Med den historisk høye igangsettingen av nye boliger så langt i år, regner vi med at det vil bli flere boliger tilgjengelig i markedet i 2017 og 2018 når disse prosjektene nærmer seg ferdigstillelse, sier Dreyer.
Les også: Finanstilsynet krever skjerpede rutiner hos meglerne
Kort salgstidDet tok i gjennomsnitt 34 dager å selge en bolig i oktober. Det er tilsvarende salgstid som i samme periode i 2015. Lavest salgstid var det i Oslo og Drammen der det i gjennomsnitt tok 13 dager å selge en bolig. Av de større byene, tok det lengst tid i Stavanger og Kristiansand med henholdsvis 79 og 66 dager.
Den sterkeste prisutviklingen av byene hadde Oslo og Drammen med en oppgang henholdsvis på 1,8 og 1,2 prosent. Svakest prisutvikling hadde Haugesund og Sandnes med en nedgang på 0,7 prosent.
Les også: Solgte nesten alt på første salgsmøte
Økte forskjellerDen sterkeste 12 måneders veksten av byene hadde Oslo og Drammen med en oppgang henholdsvis på 21,7 og 15,8 prosent. Svakest 12 måneders vekst hadde Stavanger og Sandnes med en nedgang på henholdsvis 3,9 og 2,7 prosent.
– Forskjellene i det norske boligmarkedet forsterket seg ytterligere i oktober. I nesten hele Østlandsområdet er 12 måneders veksten nå tosifret, og vi ser at denne trenden også fester seg i større deler av landet. Det er kun på Sørlandet og deler av Vestlandet at vi nå ser en moderat prisutvikling, sier Dreyer.
Les også: OBOS forbyr spekulasjon