TAPTE OG MÅTTE BETALE SELGERS SAKSOMKOSTNINGER: Kjøperne mente laftehytta på Kvitfjell var konstruert slik at det var fare for råte, men nådde ikke frem i retten. Ill. foto

Krevde prisavslag etter hyttekjøp på Kvitfjell - må i stedet ut med erstatning til selger

Kjøperne anførte at hytta var i vesentlig dårligere stand enn de hadde grunn til å forvente ut fra kjøpesummen. - Det foreligger ikke mangel ved eiendommen etter avhendingsloven, mener retten.

Publisert Sist oppdatert

I mai 2021 fikk et ektepar tilslaget på en hytte på Kvitfjell for syv millioner kroner. Selgeren hadde eid hytta siden den ble bygget i 2008. I salgsprospektet var det opplyst at hytta er oppført som støpt plate på mark «med noe lite avstand fra terreng til nederste laftestokk».

Maleren oppdaget fukt

Kjøperne overtok hytta sommeren 2021. Sommeren 2022 engasjerte kjøperne et firma til å male hytta. Daglig leder i firmaet oppdaget at fuktnivået i bunnstokken var høyt, og han målte et fuktnivå på inntil 28 prosent i underkant av bunnstokken. Kjøperne har opplyst at de på samme tid fikk vite av en hyttenabo at han hadde observert oppsamling av vann på baksiden av kjøpernes hytte.

Kjøperne engasjerte på denne bakgrunn Østlandstakst AS. Etter mottatt rapport reklamerte de på manglende drenering og at terrenget rundt hytta er for høyt, slik at det ikke er fall ut fra hytta.

Selger avviste reklamasjonen, og ønsket ikke å foreta retting av eventuelle mangler.

Kjøperne igangsatte utbedringsarbeider for egen regning høsten 2022 og våren 2023. I desember tok de ut stevning, og i slutten av september i år møttes partene i Romerike og Glåmdal tingrett.

- Surklet i bakken

Tingrettsdommer Fredrik Rieber-Mohn slår innledningsvis fast at en eiendom i utgangspunktet vil ha mangel dersom den ikke er i samsvar med det som følger av avtalen.

- Selv om eiendommen er solgt med en «i den stand den var»-klausul, vil det foreligge en mangel etter avhendingsloven § 3-9 hvis selgeren har gitt uriktige eller manglende opplysninger, eller hvis eiendommen er i vesentlig dårligere stand enn det kjøperne hadde grunn til å regne med ut fra kjøpesummen og forholdene ellers.

Under rettssaken var det ført flere vitner, herunder takstfolk, maleren som hadde vært på befaring samt naboer. Maleren forklarte at det surklet i bakken da han gikk på baksiden av hytta, og han ble våt i joggesko. 

Naboen forklarte på sin side at han hadde bekjente som vurderte å kjøpe hytta, men at de slo det fra seg på grunn av at «plattingen ved inngangspartiet fløt i vann».

Takstmannen forklarte at det ikke er gitt at selger kjente til problemene med vannansamling, men «det ville forundre ham stort om ikke selgeren har vært vitne til vannansamlinger på baksiden av hytta».

Retten finner det ikke sannsynliggjort at selger «kjente eller måtte kjenne til» at det var fukt- og dreneringsutfordringer på hyttas bakside.

- Retten finner ikke grunn til å tvile på selgers opplysning om at han hadde gjort noe med dette dersom det hadde vært et problem han var klar over. 

Selger har opplyst at han er utdannet murer, og at han blant annet driver med rehabilitering av bygg, og at han er opptatt av kvalitet.

Ingen kjeller, ingen fuktproblematikk

Retten mener at overflatevann i form av dammer på bakken i perioder med stor vanntilsig i utgangspunktet ikke vil være problematisk.

- Hytta har ikke kjeller, og vanninnsig i hytta har ikke vært tema. Vann på bakken vil derfor ikke være noe problem, før det eventuelt får betydning for fuktinntrengning i den nederste laftestokken. Ingen av vitnene har forklart at de har sett vannansamlinger på baksiden av hytta som går helt opp til den nederste laftestokken, skriver domstolen i den ferske dommen.

I sin rapport har takstmannen skrevet at «Det er ikke etablert tilstrekkelig fall fra grunnmur for å lede vekk overflatevann. Det er delvis fall mot mur. Dette i kombinasjon med at laftede tømmervegger enkelte steder ligger i direkte tilknytning til terreng, er dette en vesentlig risikabel konstruksjon som burde vært omtalt mye tydeligere i salgsdokumentene».

- Retten er ikke enig i dette. Det fremgår av verdi- og lånetaksten at det er «noe lite avstand fra terreng til nederste laftestokk, spesielt på baksiden der det stedvis ikke er fall fra grunnmur/plate». Etter rettens syn gir disse opplysningene tilstrekkelig informasjon om at overflatevann og fukt kan være et problem på baksiden av hytta. Opplysningene må også ses i sammenheng med det skrånende terrenget ned mot baksiden av hytta, som var synlig for kjøperne.

Selgeren har forklart at han var med på byggingen av hytta og at det er drenering. Han har forklart at hytta står på sprengmasser, maskinkult og singel, og at utenfor ringmuren er det drenert med maskinkult, singel og drensrør. Dette ble også bekreftet av entreprenøren som i sin tid utførte grunnarbeidene på tomten.

- Ikke sannsynlig

Kjøperne har krevd et prisavslag på 644.000 kroner, tilsvarende det de har brukt på å oppgradere dreneringen rundt hytta. Etter en samlet vurdering finner retten det ikke sannsynliggjort at det forelå mangler ved dreneringen i et slikt omfang at den måtte utbedres for over 600.000 kroner for å bli kontraktsmessig.

- Retten legger til grunn at det i perioder med kraftig snøsmelting og langvarig regnvær har kunnet bli noe overvann på baksiden av hytta. Med skrånende terreng med fall mot hyttas bakside måtte kjøperne forvente at dreneringen var særlig utsatt for overflatevann.

- Kostnad: 25.000 kroner

Selgerens entreprenør anslo i retten at det ville koste rundt 25.000 kroner å pigge ut hjørnet ved hytta hvor det var høyt terreng.

Ved vurderingen av om eiendommen var i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å regne med skal det foretas en skjønnsmessig helhetsvurdering av eiendommens tilstand, skriver Romerike og Glåmdal tingrett.

Retten viser til at utbedringskostnadene i utgangspunktet må ligge i den øvre delen av spennet fra tre prosent til om lag seks prosent av kjøpesummen for å tilfredsstille det kvantitative elementet i vesentlighetskravet.

- I vår sak med en kjøpesum på syv millioner kroner innebærer det at utbedringskostnadene må ligge i den øvre delen av spennet fra 210.000 kroner til 420.000 kroner, skriver rettens administrator, og fortsetter slik:

- Retten har «merket seg de fremlagte bildene av hyttas bakside etter de utførte utbedringsarbeidene», og mener disse illustrerer at det er utført arbeider som i betydelig grad overstiger det som må anses nødvendig for redusere misforholdet mellom eiendommens tilstand og det kjøperne kunne regne med.

Retten viser til kostnadsoverslaget knyttet til utbedring rundt det sørlige hjørnet av hytta fra selgerens entreprenør, og slutter slik:

- Retten finner det ikke sannsynlig at det var nødvendig å utføre utbedringsarbeider i størrelsesorden 210.000 kroner til 420.000 kroner, og i det øvre spennet av det, for å utbedre kontraktsrettslige mangler ved eiendommen.

Måtte betale motpartens advokat

Kjøperne tapte dermed saken fullt ut. Retten slår fast at de dermed må dekke selgerens kostnader til advokat. De var på 271.540 kroner. 

I tillegg kommer egne sakskostnader.

Prosessfullmektig for selgeren var advokat Christina Malene Ribsskog Moestue. Prosessfullmektig for kjøperne var Advokat Per Ole Svor v/advokatfullmektig Oskar Jakobsen.

Dommen er ikke rettskraftig, da ankefristen ikke har gått ut. 

Powered by Labrador CMS