Aktuelt:

LIMTRE: Slik blir Øvre Vollgate 11 når bygget får to nye etasjer i limtre fra Moelven. Ill.: Mad Arkitekter

150 år gammel bygning i Kvadraturen får to nye etasjer

Anthon Eiendom kjøpte eiendommen i 2021. Nå tilføres to nye etasjer.

Publisert

I Kvadraturen midt i Oslo sentrum ligger Øvre Vollgate 11 - en herskapelig murbygning på fem etasjer som ble reist i 1875.

Nå skal det bygges på to etasjer til – i limtre fra Moelven.

- Selv om prosjektet ikke er så stort i størrelse, er det et viktig prosjekt på veien mot å løse store utfordringer, sier Tore Olsen Hagelund, prosjektsjef i Moelven Limtre AS.

- Ved å bygge på toppen av en bygning som allerede finnes sparer vi både areal og materiale. Samtidig møter vi urbaniseringskravet om fortetting. Her er limtre godt egnet på grunn av sin lave vekt, sier han.

Bygge på det vi har

- Vår filosofi er at vi ikke skal rive mer enn vi må.

Det sier prosjektutvikler Kjetil Melfald Hafredal jobber i Perspektiv AS som tilbyr prosjektledelse, utvikling og gjennomføring av bærekraftige byggeprosjekter.

Han mener det er viktig å ta vare på bygningsmassen som allerede finnes, og utnytte den på best mulig måte.

- Klimaendringer stiller krav om urbanisering, og da må vi ta høyde for å bygge i høyden.

Utsikt fra kontoret

- Her blir det god utsikt, slår utviklingsdirektør Fredrik W. Baumann i Anthon Eiendom AS fast.

Påbygget, med et bruksareal på 300 kvadratmeter, skal nemlig romme kontorer for rundt 35 arbeidsplasser.

- Limtre er et miljøvennlig alternativ siden det er fornybart og har lavt klimaavtrykk, sier Baumann.

Sivilingeniør konstruksjonsteknikk Magne Bjertnæs i Sweco forklarer at den lave vekten og styrken i limtre er alfa omega når en skal bygge på gamle bygninger.

- Den høye presisjonen og stor grad av prefabrikasjon gjør at man kan heise inn store elementer og montere raskt. Dette er spesielt viktig i trange urbane miljøer der lagringsplassen er liten og det kan være utfordrende å komme til med kran, sier han.

Kortreist reisverk

- Dette er et unikt prosjekt. Gjennom ti år som RIB (rådgivende ingeniør bygg) har jeg aldri vært med på å bygge noe så stort på toppen av en så gammel bygning.

Det sier Daniel Seides i Stabil AS.

Han mener bruken av tre også vil ha en positiv virkning på innemiljøet i påbygget.

- Tre ser pent ut, og det gir en unik luft, lyd og følelse, sier han.

Hafredal i Perspektiv mener limtre er et svært interessant materiale i urbane rehabiliteringsprosjekter, og tror det vil kunne være aktuelt i flere slike prosjekter i fremtiden.

Påbygget er designet som en modell, og ulike deler prefabrikkeres i limtrefabrikken på Moelv før det fraktes til byggeplassen for montering.

- Slik sparer vi kapp og unødvendig transport av materiale som ikke er strengt tatt nødvendig. I tillegg legger dette til rette for en effektiv montering der vi bruker minst mulig tid i gaten i Oslo. Det betyr minst mulig “hassle” for de rundt, sier Hagelund i Moelven.

- Mitt inntrykk er at flere byggherrer nå ønsker å bygge i høyden fremfor å beslaglegge ny mark. Jeg tror vi vil se flere slike prosjekter i framtiden når vi nå får se hvor smidig det kan gjøres med limtre, sier han.

Powered by Labrador CMS