Bildetekst: Første workshopshop gjennomført: Fra venstre på bildet: Katharina Th. Bramslev, Utviklingssjef 2050 i LINK Arkitektur, Vidar Fiskum, fagsjef bransjeutvikling i Norsk Eiendom, Jan Buthke, Digital Innovation Lead i LINK Arkitektur, og Miriam Våraker Høstmælingen, spesialrådgiver Bolig i Norsk Eiendom.
VERKTØY: Katharina Th. Bramslev i Link Arkitektur, Vidar Fiskum i Norsk Eiendom, Jan Buthke i Link, og Miriam Våraker Høstmælingen i Norsk Eiendom.

Bokvalitetsrosen skal forenkle planprosesser

Norsk Eiendom lanserer snart sitt nye digitale verktøy.

Ifølge en pressemelding skal verktøyet forenkle planprosesser og fremheve viktige bokvaliteter i boligprosjekter. Det er utviklet for å sikre at både sosiale og miljømessige kvaliteter blir vektlagt, i tillegg til de tekniske aspektene.

– I planprosesser oppstår det gjerne diskusjoner og uenigheter om hva som er god kvalitet. Teknisk forskrift sikrer at boligen som byggverk har god kvalitet, men vi i bransjen er opptatt av at boligen også skal oppleves som god å bo i. Derfor har vi utviklet et kriteriesett som fremhever de sosiale og miljømessige kvalitetene ved en bolig, sier administrerende direktør Tone Tellevik Dahl  i Norsk Eiendom.

Det nye verktøyet legger ifølge meldingen til rette for tett samarbeid mellom utbyggere, rådgivere og myndigheter underveis i prosessen. For å redusere misforståelser og effektivisere arbeidet.

– Verktøyet kan luke ut misforståelser fortløpende. Gjennom samspill og avklaringer underveis kan vi spare både tid og ressurser, påpeker Tellevik Dahl.

En ny måte å vurdere kvalitet

Det nye digitale systemet er døpt Bokvalitetsrosen, fordi brukerne legger inn alle nødvendige mål og fakta rundt ulike kvalitetskriterier i verktøyet –tfør den til slutt gir et resultat formet som en rose. Norsk Eiendom har engasjert Link Arkitektur til å lage den digitale løsningen.

Sintef har analysert og definert kriteriene som bør inngå i vurderingssystemet, basert på faglig innspill fra bransjen, og konseptet om bokvalitetsrosen er utviklet sammen med Huseierne og Norske Arkitekters Landsforbund.

– Ambisjonen er at verktøyet skal lette kommunikasjonen mellom utbyggere og kommuner i reguleringssaker. Bokvalitetsrosen bygger videre på Link Kompass. Slike verktøy gir målrettet og effektiv prosessgjennomføring som gir merverdier for alle involverte parter, sier utviklingssjef Katharina Th. Bramslev i Link Arkitektur.

Nyttig i fremtidens boligprosjekter

– Ingen prosjekter kan score maksimalt på alle ønskede kvalitetskriterier, samtidig vet vi at vi kan bygge svært gode boliger ved å vektlegge både tekniske og sosiale kriterier. Med Bokvalitetsrosen kan utviklerne prioritere og dokumentere de viktigste kvalitetene. Dette gir en mer effektiv prosess og et bedre resultat for alle parter. Vi tror dette verktøyet vil bidra til å heve både samtalen om og kvaliteten på boligprosjekter generelt, avslutter Tellevik Dahl.

Powered by Labrador CMS