Ida Wolden Bache
FØLGER MED: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache følger prisutviklingen tett.

Prisveksten stabiliserer seg

KPI steg med 2,6 prosent de seneste 12 månedene.

Publisert

Det er en nedgang i veksttakten på 0,2 prosentpoeng fra juli. Redusert makspris på barnehage var med på å dempe prisveksten i august.

– Egenbetaling i barnehage regnes som husholdningers konsum, og slår dermed ut som en prisreduksjon i KPI. Som ventet, har denne prisnedgangen hatt en merkbar effekt på KPI denne måneden, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå.

Tolvmånedersveksten i KPI endte på 2,6 prosent i august. Det er en tolvmånedersvekst som er 0,2 prosentpoeng lavere enn den vi så i juli. Ved inngangen til året var prisveksten på nesten fem prosent. Fram til juni gikk prisveksten betydelig ned, og siden da har den ligget relativt stabilt på mellom 2,6 og 2,8 prosent.

For KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer, KPI-JAE, var tolvmånedersveksten 3,2 prosent i august. Det er en vekst som er 0,1 prosentpoeng lavere enn i juli.

– Sammenlignet med fallet vi så fra slutten av fjoråret til juni i år, ser vi nå en utflating i tolvmånedersraten i både KPI og KPI-JAE. Tar vi bort effekten av reduserte satser i barnehage og skolefritidsordning, er denne utflatingen enda tydeligere, sier Espen Kristiansen.

 

Powered by Labrador CMS