WHAT'S NEXT? Analysesjef Hans Petter Skogstad er ute med markedsoppdateringen What's Next.

Økt optimisme i næringseiendom

Lavere lange renter og økt likviditet hos både banker og i obligasjonsmarkedet gir økende optimisme i eiendomsmarkedet.

Publisert

Cushman & Wakefield er ute med sin What's next-oppdatering etter september. Der skriver analysesjef Hans Petter Skogstad og senioranalytiker Sjur Høgetveit om en norsk økonomi som beveger seg sidelengs, samtidig som eiendomsinvestorene blir mer positive til fremtidsutsiktene.

– Vi venter at inflasjonen i 4. kvartal vil ligge i området 2,7-3,2 prosent som grunnlag for KPI-justeringen av leier fra 2025, og de fleste analysemiljøer ser for seg at inflasjonen vil ligge rundt 3 prosent også neste år, skriver Cushman-analytikerne i oppdateringen.

Renteforventningene svinger, men den seneste tiden har lange norske renter falt kraftig. Femårs Swap var helt nede på 3,4-tallet, og ligger nå rundt 3,5 prosent.

— Ulike prognosemiljøer ser for seg en femårs Swap i området 3,5 til 3,9 prosent mot slutten av 2025. Får de rett, vil de lange rentene holde seg rundt dagens nivå en god stund til, skriver Cushman & Wakefield Realkapital.

Fallet i lange renter bidrar sammen med at banker nå ikke har kapasitetsutfordringer til bedre utsikter for transaksjonsmarkedet. Bankene vil øke eksponeringen mot næringseiendom, noe som sender bankmarginene nedover. Samtidig er obligasjonsmarkedet igjen blitt konkurransedyktig.

– Bedringen i finansieringsmarkedet øker likviditeten og aktiviteten i transaksjonsmarkedet, skriver næringsmegleren videre.

Så langt i år har Cushman & Wakefield Realkapital talt opp 138 transaksjoner med en verdi på over 50 millioner kroner. Det samlede transaksjonsvolumet er på 52 milliarder kroner.

– Optimismen blant investorene har økt, drevet av lavere lange renter og økt likviditet både hos bankene og i obligasjonsmarkedet. Når arealledigheten holder seg relativt uendret i de fleste segmenter og markeder, gir det grunn til økende optimisme.

Powered by Labrador CMS