SER TEGN TIL ENDRINGER: Norsk Eiendoms styreleder Stig Bech og adm. direktør Tone Tellevik Dahl ser tegn til at politikerne vil tilbake til den forutsigbare næringspolitikken igjen etter et par turbulente år.

Norsk Eiendom lengter tilbake til konsensuslinjen i norsk politikk

Mer forutsigbarhet, er ett av Norsk Eiendoms største ønsker for tiden fremover. Og det ser det til til at bransjeorganisasjonen kan få.

Publisert

ARENDAL (Estate Nyheter): Adm. direktør Tone Tellevik Dahl og styreleder Stig Bech i Norsk Eiendom har hatt noen heseblesende dager under Arendalsuka, hvor de har løpt fra paneldebatt til paneldebatt, arrangert egne debatter og deltatt i podcaster og forsøkt å snakke eiendomsbransjens sak til politikerne.

Stig Bech har gjort seg noen refleksjoner om hvilken vei Norge tar, basert på det Norsk Eiendom-duoen har sett og hørt i Arendal.

– Blant flere tendenser vi har observert, så har jeg lyst å trekke frem et inntrykk av at et samlet næringsliv, det offentlige og de frivillige, de ønsker seg ønsker tilbake til konsensuslinjen i norsk politikk. Den forutsigbarhet som over tiår ble skapt gjennom to sterke styringspartier med respekt for forgjengernes disposisjoner, den skapte troverdighet og langsiktighet ikke minst i næringspolitikken, sier Bech.

Han mener konsensuslinjen har vært et fundament i byggingen av velferdsstaten, og for det egalitære samfunn vi har.

– Ettersom investeringsbeslutninger fattes lenge før investeringen betales, i det offentlige og i næringslivet, og ikke minst hos investeringstunge eiendomsaktører, så har vissheten om at ikke alt snus på hodet ved politiske skifter gitt trygghet for å investere i utvikling av norsk næringsliv.

– De seneste årene, med Vedum i Finansdepartementet, har vi vært gjenstand for et skattepolitisk og generelt økonomisk eksperiment som savner sidestykke i norsk politisk praksis. Over natten, og uten noe særlig forvarsel, ble vesentlige forutsetninger i skattepolitikken endret. Dette var det vanskelig å forutse og jeg lurer på hvor gjennomtenkt det var. Debattene i Arendal har vært preget av dette. Selv fikk vi plass på hovedprogrammet hvor vi skulle snakke om utflytting til Sveits og dens konsekvenser. Onsdag gikk vi dypere inn for å få belyst effektene blant annet kommuner og frivilligheten av at innbyggere som eier lokale bedrifter flytter ut, sier Tellevik Dahl

Samtidig opplever Stig Bech at det nå er en viss politisk bevegelse. Han ser tegn til at representantene fra Arbeiderpartiet er i ferd med å bevege seg i retning av det han karakteriserer som «noe bedre».

– Det er bevegelse bort fra Senterpartiet-preget symbolpolitikk med ensidig distriktsvinkling, Nå gir politikerne fra AP et forsiktig og tidlig inntrykk av at man er i ferd med å hente seg tilbake til den opprinnelige konsensuslinjen og klassisk styringspartipolitikk, sier Bech.

– I dette ligger det kanskje også en søken mot mer tradisjonelle og naturlige allianser. For vi aner også en saklighet og et mer helhetstenkende program på SV-siden. Mulig dette er konturene av neste års valgkamp, som typisk kan minne om Kristin Halvorsens periode i finansdepartementet. Radikalt ja, men gjennomtenkt og lyttende. Vi har hørt veldig få forenklede slagord her nede. Det gjelder fra alle partier. Vi aner en vekt på det forutsigbare, det å opprettholde en linje som gjør det mulig for næringsliv og andre aktører å planlegge. Det motsatte av det vi ser i dag, sier Tellevik Dahl.

Hva tenker Norsk Eiendom om dette?

– Vi reiser oss og klapper energisk. Alle signaler om økt forståelse for mekanismene i næringslivet og behovet for økt forutsigbarhet er til det bedre. Norsk Eiendom har tradisjonelt vært en klar tilhenger av konsensuslinjen, og slik sett indirekte, det vi har oppfattet som de tradisjonelle styringspartienes tydelige mål om forutsigbarhet på lang sikt. Vi ser at det er flere konkrete tiltak som kan gjøres og bør gjøres - men det bør gjøres i riktig tempo, etter grundige utredninger av konsekvensene. Vi håper vår tolkning av signalene er riktige, at programkomiteene har dette med seg i programarbeidet som nå pågår, med H og nå kanskje igjen AP i ansvarlig og styringsvillig front, sier Bech.

 

 

Powered by Labrador CMS