Tech:
Nå kommer digitale selvprosjekterende ingeniører
Med historiske data og kunstig intelligens skal digitale selvprosjekterende ingeniører snart bistå bygge- og eiendomsbransjen.
– De nye tjenestene vil spare tid og penger, og skape bedre bygg for fremtiden, sier Anders Jensen Jåma, leder for digital innovasjon i Rejlers og Janne Aas- Jakobsen, administrerende direktør i proptech-selskapet Consigli.
De siste årene har såkalt BIM-teknologi og tegningsløse byggeplasser skapt nye standarder i bygge- og eiendomsbransjen. Nå skal kunstig intelligens ta prosjektering til et nytt nivå. Det vil gi bedre bygg, samtidig som bransjen sparer tid og penger.
– Dagens prosjektering, med mye manuelt arbeid og antakelser, er lite effektivt og gir høy risiko for feil. Derfor bistår vi Consigli med å utvikle en datadrevet prosjekteringsløsning som sikrer tverrfaglig koordinering mellom det tekniske, det praktiske og det estetiske i byggene, og analyserer seg frem til den beste løsningen, sier Jensen Jåma.
Før var tekniske anlegg en liten del av entreprisene. I dag kan det være nær halvparten av en entreprise, og det stilles helt andre krav til teknologi i bygg.
– Med kunstig intelligens vil vi finne den beste løsningen for fremtidens bygg. Det vil sikre et minimum av energi- og materialbruk, avfall og vann, og ikke minst de beste løsningene for effektiv bruk av eller produksjon i ferdige bygg, sier Aas-Jakobsen.
Selvprosjekterende ingeniører
Rejlers bistår Consigli med å kartlegge hva som finnes av data i alle systemer koblet til byggebransjen, hva som finnes av teknologi for å analysere disse, og hvor i forretningsprosessene Consigli kan skape verdi. Parallelt har aktører som Stor-Oslo Eiendom, Entra, JM og GK gruppen bidratt med kunnskap og historiske erfaringsdata fra tidligere prosjekterte bygg.
– Rejlers innsikt i byggebransjen og tekniske anlegg har vært avgjørende for å forstå prosessene vi skal automatisere. De er kunnskapsrike og har god teknologiforståelse, både når det kommer til det tekniske og det forretningsmessige. Samtidig er det verdifullt for oss å samarbeide med noen som er uredde for ny teknologi, sier Aas-Jakobsen.
Selv om den nye teknologien blir en slags selvprosjekterende ingeniør, er ikke Rejlers redde for å gjøre seg selv overflødige som rådgivende ingeniører.
– Smart bruk av teknologi vil forbedre og effektivisere mange av de «kjedelige» oppgavene. Vi vil fortsatt være en kompetansepartner som spiller på lag med teknologien, og løfter kvaliteten på prosjekteringen. Consiglis løsning vil både gi mye læring, bedre bygg – og mer tid til å fordype seg i spennende oppgaver, påpeker Jensen Jåma.
Selvbetjent tjenesteplattform
Consigli vil tilby en skybasert tjenesteplattform med selvbetjening.
– Vi skal ikke rykke inn med en gjeng rådgivere eller kjøre et stort dataprosjekt før kundene kommer i gang. Kundene skal selv legge inn alt av dokumenter og data i systemet, og selv hente ut det de trenger av datadrevet innsikt og informasjon i en enkel, visuell løsning med få tastetrykk, forteller Aas-Jakobsen.
Og tjenesten har allerede vært gjennom en liten test.
– Vi kjørte en test med et teknisk rom, der både ventilasjon, rør og elektro var inne. Vi kjørte analyser for å sjekke om det var muligheter for å forbedre og spare plass, eller om det var behov for å bygge større rom. Resultatet var lovende, sier Jensen Jåma.