Kris Riise er bekymret for proptech-gründere
Gründer og CEO i Unloc er redd vi har en bølge av konkurser og utbrente gründere foran oss. Heldigvis han har noen råd som muligens kan redde dem.
– Startup-investorer jakter som kjent enorme avkastninger på kort tid. Med andre ord forventer de kraftig vekst. I mange år har startups imidlertid hatt lite fokus på vekst i form av inntekter, og i stedet brukt penger på ansettelser og utvikling av teknologi. Til tross for manglende inntekter økte verdsettelsene i rekordfart. Og investorene kastet penger etter selskapene, med en ambisjon om å få rask og billig avkastning, forklarer Kris Riise, gründer og CEO i det digitale nøkkelselskapet, Unloc.
– Like etter covid-utbruddet så vi en enorm vekst innen software. Appetitten for startup-investeringer eksploderte. Investorer fryktet å gå glipp av enorme gevinster, og det ble dermed kamp om plass i kapitalutvidelsene. Mange startups hentet mye kapital til svært høye verdsettelser. Og det var alt investorene pratet om – verdsettelser. Mens man fullstendig glemte å vurdere i hvilken grad selskapene faktisk skapte verdi for kundene sine, forklarer han videre.
Derimot for rundt ett år siden ble det hele fullstendig snudd på hodet.
– En bølge av nye gründere jaktet samme suksess som de hadde hørt om i mediene – folk som hadde blitt mangemillionærer i løpet av noen få år fordi de hadde hentet kapital i flere runder og solgt unna aksjer underveis. Men disse nye gründerne skulle få seg en overraskelse. Plutselig var det ubalanse i forholdet mellom startups og investorer. Det var rett og slett ikke nok investorkapital til alle de nye gründerne, og mange ble derfor stående tomhendte uten investorer, beskriver han og påpeker at det globale markedet hadde fått seg en skikkelig knekk, og at investorene ble konservative og kritiske til hva de investerte i.
Det var ikke lenger lett å hente kapital. Noen gründere måtte innse at de ikke fikk kapital. Derimot hadde andre allerede hentet kapital, og skulle klare seg. Eller?
– Startups henter som regel kapital til 12–18 måneders runway. Selskapene som hentet kapital da markedet var som best, er nå i ferd med å gå tom for penger. Og mange av disse selskapene er langt fra lønnsomme, med sårt behov for mer finansiering. Når nye investorer imidlertid takker nei, og eksisterende investorer ikke har kapasitet til å hjelpe, blir gründerne tvunget inn i en kritisk tilstand. Vi har allerede sett mange selskaper måtte gjøre down-rounds med 80–90 prosent rabatt og samtidig gi bort rettigheter, for å få kapital fra investorene. Når dette plutselig inntreffer samtidig for svært mange selskaper, blir konkurransen om kapitalen intens. Og investorene kan på sin side ta seg god tid til å velge og vrake, utdyper proptech-gründeren.
For optimistiske
Riise er bekymret for at mange, og særlig unge, gründere budsjetterer altfor optimistisk om dagen.
– Mange maler seg inn i et hjørne og risikerer å miste noe de har brukt store deler av livet sitt på å bygge. Optimismen kommer kanskje av de siste årenes vranglære, med ekstremt enkel tilgang på kapital. Det er ikke lenger slik, men mange innser det ikke før det er for sent. Mange har allerede fått oppleve den sjokkerende virkeligheten, og konsekvensene har vært brutale. Flere gründere har gitt opp, og mange selskaper har gått konkurs. Jeg tror at vi har en bølge av slike tilfeller foran oss, sier han.
Samtidig har Riise klokkertro på de selskapene som faktisk navigerer riktig og tidlig nok, og evner å være lønnsomme gjennom denne vanskelige fasen. De få gründerne som lykkes med dette kommer til å vokse enormt fremover, konstaterer han.
Riises anbefaling til gründere som står i en slik situasjon nå er å prate med andre gründere som har vært gjennom lignende.
– Det er ikke mange av dem, men de finnes! Og de kan hjelpe med å unngå konkurser og utbrenthet, avslutter han.