Aktuelt:

ÅPNING: Klima- og energiminister Sveinung Rotevatn åpnet solcelleanlegget til Møller Eiendom og MaskeGruppens lagerbygg.

Er villig til å betale for miljøbygg

Møller Eiendom ser en endring i markedet ved at leietakerne er mer villige til å betale ekstra for å være i et miljøvennlig bygg.

Publisert Sist oppdatert

Direktør for miljø og innovasjon i Møller Eiendom, Isak Oksvold, forteller om leietakere som blir stadig mer opptatt av miljø og klima. Estate Nyheter treffer han på taket til MaskeGruppens lager i Bilittveien 6 ved Vinterbro utenfor Oslo. Der hadde Møller Eiendom og MaskeGruppen en høytidelig åpning av solcelleanlegget etter at de hadde gått sammen om et omfattende prosjekt for å redusere energiforbruket.

– MaskeGruppen merket økt trykk fra offentlige innkjøpere. Det er en endring i markedet som gjør at leietaker blir mer opptatt av miljø og klima, sier Oksvold.

Han mener segmentet logistikk og lettere industri ikke har vært særlig frempå når det gjelder miljø.

– Men det er et skifte på gang nå. Vi får leietakere til å være med på å finansiere deler av investeringene i miljøtiltak, fortsetter Oksvold.

I Bilittveien 6 har Møller Eiendom brukt 9 millioner kroner på solcelleanlegg på taket og tekniske oppgraderinger av bygget. Der gir 600 000 kwh lavere energiforbruk i året og 500 000 kroner i året i lavere energikostnad for leietaker. MaskeGruppen har vært med på å ta halve regningen.

Møller Eiendom kjøpte eiendommen i 2016, og oppdaget raskt at energiforbruket var høyt i bygget som ble oppført i 1999.

– Ved årsskiftet 2019/20 ble det forbudt med fossil fyringsolje. Vi måtte derfor gjøre noe med fyrkjelen i dette bygget, og det var slik dette prosjektet startet. Det kom et pålegg fra myndighetene som gjorde at vi måtte tenke nytt om energiforsyning og bruk, sier adm. direktør Andreas Jul Røsjø i Møller Eiendom.

Eiendomsselskapet gjorde en energikartlegging av bygget, og fant da ut at de kunne gjøre et større helhetsgrep med bygget som kunne redusere strømregningen med 30 prosent.

– Da kunne vi spare både miljøet og lommeboken. Det var en vinn vinn-situasjon. I dialog med Maske, som betaler strømkostnadene, fikk vi umiddelbar respons på at dette var et interessant initiativ. Timingen sammenfalt godt med at Maske hadde tatt en beslutning om å bli den første klimanøytrale virksomheten i sin bransje, sier Jul Røsjø.

Han etterlyser at offentlige innkjøpere bruker makten sin til å presse private aktører til å gjennomføre grønne tiltak.

DNB med løfte til miljøprosjektene:

Powered by Labrador CMS