STORT: Planene i Nordland er av det virkelige store slaget. Ill.: Freyr
Enda et skritt nærmere milliardprosjektet
Eierne lanserte prosjektet til 40 milliarder kroner i fjor. I mars i år signerte de rammeavtaler med Norconsult, Ramøll og Metier OEC.
Det norske selskapet Freyr vil bygge en 700 mål stor batterifabrikk til 35 milliarder samt en vindmøllepark til 5 milliarder i Mo i Rana i Nordland. Dette for å levere produkter til elbilmarkedet i Europa, samt utvikle ytterligere markeder innen sjøfart, lagring, flyindustri og offshore, ifølge en pressemelding.
LES OGSÅ: 40.000 kvadratmeter. 2 milliarder kroner
Administrerende direktør Tom Einar Jensen sier at selskapet jobber målbevisst mot realisering av Norges første storskala battericellefabrikk. Metier OEC bistår med prosjektledelse og strategisk rådgivning.
– Da vi begynte å utforske battericellekonseptet i 2017 ble det temmelig klart at Norge har helt unike forutsetninger for denne nye grønne næringen, påpeker Jensen som vil komme i gang med byggingen så raskt som mulig.
LES OGSÅ: Satser titalls millioner på unikt ferieanlegg
– Vi tar sikte på oppbygging av en 40.000 kvadratmeter førstefasefabrikk med byggestart senere i år eller tidlig neste år. Batteriproduksjon kan begynne allerede i 2022 med rask ekspansjon av ytterligere fabrikker og kapasitet, understreker han.
Rammeavtalen med Metier OEC som ble signert i mars omhandler prosjektledelsesområdet.
– Vi er svært glade for at Freyr tar oss med inn i en rammeavtale de neste fem årene. Vi gleder oss til å starte arbeidet med noe som kan bli starten på et nytt norsk industrieventyr, sier leder konstruksjonsleder Jan Eklund.
LES OGSÅ: Suksess i indre by
I dag finnes tre operative battericellefabrikker i Europa, og etterspørselen er og blir såpass stor at det blir behov for mer battericellekapasitet i årene som kommer. Per nå produseres over 90 prosent av battericeller utenfor Europa – det gir en sårbarhet i det europeiske markedet.
– Med det pågående koronautbruddet er det sannsynlig at den sårbarheten blir forsterket. Det haster derfor å bygge fabrikker og vi er klare til å skalere opp virksomheten betydelig, understreker Jensen.
LES OGSÅ: Bygger for nær 500 mill