GRØNN: Gro Boge tror på netto null utslipp om 25 år.

DNB NE kutter utslipp og skal bli gjerrig på energibruken

Selskapet satser mot å være klimanøytrale i 2050.

Publisert

– Vi har forpliktet oss til å redusere CO2-avtrykket med 35 prosent i 2030 fra 2019 nivå, samt halvere energiforbruket og bli klimanøytral i 2050. Dette er en overordnet målsetting og setter rammen for hvordan vi skal drifte, prosjektere og investere, sier administrerende direktør Gro Boge i DNB Næringseiendom.

Selskapet har i over ti år brukt Global Real Estate Benchmark (GRESB) som et instrument for å måle bærekraft og til å identifisere nødvendige tiltak for bærekraftig utvikling. Valget kom gjennom et ønske fra investorer i DNB Scandinavian Property Fund ifølge meldingen.

– Det jobbes målbevisst med energi- og ressursbesparelser gjennom forvaltning av fondets eiendomsportefølje. Arbeidet er godt forankret i eget program som definerer klare mål for energi- og vannreduksjon, redusert avfall, økt sorteringsgrad og reduksjon av klimagassutslipp. Vår ambisjon er å være blant de fremste i bransjen og deltagelse i GRESB gir oss en solid tredjepartsvurdering av vårt arbeid innenfor bærekraft, påpeker Boge.

Tok førsteplassen 

Resultatene for GRESB 2024 ble nylig offentliggjort. Der scorer fondet nok en gang meget godt og får fem stjerner og en score på 92 av 100. Fondet ble nr. 1 innenfor sin peer-group Nord-Europa.

Resultatene viser ifølge Boge at de har hatt en god fremgang på flere områder, og spesielt innenfor leadership som øker fra 85,3 til 100. Stakeholder engagement øker fra 97,5 til 100, risk assessment fra 97,2 til 99, og tenants & community fra 98,9 til100. 

– Vi har gått tilbake innenfor områdene CO2 fra 95,9 til 81,5, waste fra 97,8 til 82 og building certifications fra 100 til 94,5. Å oppnå en meget god score innenfor kan forklares som et resultat av langvarig innsats for bærekraft, samt nye og effektive tiltak som er implementert, sier Gro Boge.

DNB NE har vært ISO 14001-sertifisert i flere år, noe som legger grunnlaget for en systematisk tilnærming til miljøledelse og kontinuerlig forbedring. I år vektlegger GRESB at man er sertifisert og ikke bare at man arbeider i henhold til standarden.

– Når det gjelder klimarisiko har selskapet etablert rutiner for å håndtere både overgangs- og fysisk klimarisiko. Disse prosessene har vært på plass tidligere år, men forbedres kontinuerlig i takt med endringer i markedet og i klimarisikobildet. Datadekningen på energi, avfall, CO2-utslipp og vannforbruk har også vært et fokusområde. Vi har gjennomgående arbeidet med å sikre fullstendig datainnsamling for hele porteføljen, noe som bidrar til at eiendommene overvåkes og styres effektivt. Når nye eiendommer kommer inn i porteføljen tar det tid å få tilpasset dette. GRESB vektlegger datadekning høyt og dette er derfor en medvirkende årsak til at scoren på CO2 og avfall er lavere enn i fjor, forklarer hun.

Tror på null utslipp

I 2023 ble det ifølge meldingen gjennomført flere energimerkeanalyser, et arbeide som fortsetter i 2024 og 2025. Dette er et viktig tiltak for å evaluere bygningenes energiprestasjoner og identifisere muligheter for forbedringer.

– Scoren for bygningssertifikater har gått ned. Dette kan forklares ved at ett av byggene har et utløpt sertifikat og er nå i en resertifiseringsprosess. Vår netto null-målsetning er en del av DNBs transisjonsplan, som ble utarbeidet i 2023. Transisjonsplanen har vært et sentralt verktøy for å forberede DNB NE på å møte fremtidige krav innen bærekraft. Planen legger opp til en systematisk tilnærming for å oppnå netto null utslipp innen 2050, i tråd med våre forpliktelser og langsiktige ambisjoner, avslutter Gro Boge.

Powered by Labrador CMS