Artikkelforfatterne er advokat og partner Ingrid Kyvig (tv) og advokatfullmektig Selma Fosså Bunæs i Harris Advokatfirma.
Ny Hovedplan for avløp og vannmiljø – Tilknytningsstopp?
Bergen kommune skal vedta ny Hovedplan for avløp og vannmiljø og kommunens avløpsanlegg ligger ikke an til å innfri krav om sekundærrensing. Det har fått Statsforvalteren på banen, og konsekvensene kan bli mindre utbygging.
Artikkelforfatterne er advokat og partner Ingrid Kyvig og advokatfullmektig Selma Fosså Bunæs i Harris Advokatfirma.
Bergen kommune skal vedta ny Hovedplan for avløp og vannmiljø. Av planforslaget fremgår det at kommunens avløpsanlegg ikke ligger an til å innfri krav om sekundærrensing innen utløpet av 2025, som er fristen satt av Statsforvalteren. Statsforvalteren har varslet om at tilknytningsstopp kan bli aktuelt om fristen ikke overholdes. Et pålegg om tilknytningsstopp kan forhindre fradeling og utbygging av områder hvor private avløpsløsninger ikke er aktuelt. Dette kan altså gå hardt ut over utbygging i områdene som rammes, og har potensiale til å bli langvarig. Vi oppsummerer noen av hovedpunktene i saken under.
Hvorfor tar oppgradering av anleggene tid?
Bergen kommune har gjennom 150 år bygd opp et stort avløpssystem, bestående av ca. 1200 km med avløpsledninger. Vedlikeholdsbehov og strengere rensekrav fra EU, gjør at det er behov for omfattende oppgradering av renseanleggene. Prisen for å bygge tilsvarende anlegg i dag, er beregnet til 30 milliarder kroner. Kommunen skriver at kompliserte reguleringsprosesser, problemer med grunnavståelse og redusert bemanning har gjort at etablering av nye sekundærrenseanlegg har tatt lenger tid enn planlagt.
Hva er sekundærrensing?
Primærrensing innebærer mekanisk rensing og fjerning av slampartikler. Ved sekundærrensing blir avløpet også renset kjemisk og biologisk, slik at for eksempel legemiddelrester, mikroplast, bakterier, virus og organiske miljøgifter i større grad blir fjernet. Krav om sekundærrensing er lovfestet i forurensingsforskriftens del 4 om avløp, og gjennomfører EUs avløpsdirektiv i norsk lovverk.
Formålet med rensingen er å sikre god vannkvalitet, unngå forurensning og spredning av sykdom.
Hvilke områder i Bergen mangler tilfredsstillende sekundærrensing?
* Arna – Nytt renseanlegg ved Garnes, oppstart prøvedrift planlagt 2029
* Bergen vest – Nytt renseanlegg i Drotningsvik, planlagt ferdigstilt i perioden 2027-2033
* Overføringsanlegg/nye avløpsledninger med påkobling til tilfredsstillende renseanlegg:
- Åsane nord –overføringsanlegg til Kvernevik planlagt ferdigstilt 2030o Mjølkeråen –overføringsanlegg til Kvernevik planlagt ferdigstilt 2025
- Indre del av Fanafjorden/Fanahammeren –avløpsledning til Flesland renseanlegg planlagt ferdigstilt 2026
- Helleneset – Eikeveien – overføring til ytre Sandviken sekundærrenseanlegg 2028 – 2030.
Hva innebærer tilknytningsstopp?
Plan og bygningsloven § 27-1, stiller krav om at:
før opprettelse eller endring av eiendom eller bygning, eller oppføring av bygning blir godkjent, skal avløpsvann føres bort og være sikret i samsvar med forurensingsloven.
Dette innebærer at kommunen må sikre at tomt/bygg enten skal koble seg på et kommunalt eller privat avløpsanlegg som har utslippstillatelse etter forurensingsloven. Tomter/bygg som ligger i nærheten av kommunale anlegg, har som hovedregel plikt til å koble seg på dette.
Bergen kommune sine offentlige avløpsanlegg har utslippstillatelse fra Fylkesmannen i Hordaland (nå Statsforvalteren i Vestland) fra 2016. I tillatelsen er det stilt krav om etablering av sekundærrensing for avløpsvann for Bergen og Arna tettbebyggelser innen 31.12.25.
Statsforvalteren varsler at de ikke vil gi tillatelse til at nye tiltak kobler seg til offentlig avløp – eller til at eksisterende tiltak utvides – før kravet om sekundærrensing er oppfylt. Dette vil gjelde fra 2026. For områder uten tilknytning til godkjente sekundærrenseanlegg, må man utarbeide alternative løsninger for avløpsrensing, slik som tett-tank eller privat renseanlegg. Slike alternative løsninger innebærer som regel økte kostnader for utbygger. Tillatelse til slike private anlegg er heller ikke alltid mulig å innhente. Tilknytningsstopp fra 2026 uten en klar sluttdato skaper altså en svært uheldig usikkerhet for bransjen.
Hva burde utbyggere gjøre?
• Ta kontakt med kommunen og be om informasjon om status på renseanlegget tilknyttet ditt prosjekt.
• Dersom utbyggingsprosjektet risikerer å bli rammet av tilknytningsstopp fra 2026, forsøk å få byggetillatelse med godkjent tilknytning til offentlig renseanlegg innen utløpet av 2025.
• Vurder mulighetene for avløpsløsning som ikke krever tilknytning til offentlig anlegg, som tett-tank eller privat renseanlegg. Merk i så fall muligheten for å bli pålagt tilknytningsplikt senere, når nytt renseanlegg er etablert.
• Husk orienteringsplikt til kjøper.
• En kan lese mer om planene for vann og avløp her Bergen kommune – Anbefaler store planer for vann og avløp