VINNER-TEAMET: Gro Boge (foran) i DNB Næringseiendom synes det er gøy at et rehabiliteringsprosjekt vant prisen.

Sundt-bygget vant Eiendomsprisen 2025 i Bergen

– Her har DNB Næringseiendom gått de ekstra milene. Det er godt for Bergen å kunne ivareta et skikkelig varemagasin, sier prorektor Cecilie Andersson ved Arkitekthøyskolen i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

SCANDIC ØRNEN, BERGEN (Estate Vest): – Vi setter veldig stor pris på dette, og det er ekstra stas når prisen deles ut lokalt, og vi er i skarp konkurranse med andre aktører, sa Gro Boge i Bergen-lokaliserte DNB Næringseiendom AS til Estate Vest etter å ha mottatt Eiendomsprisen 2025 for rehabiliteringen av Sundt-bygget.

Den ble delt ut under seminaret Næringseiendom 2025 i regi av Nordea, Kyte Næringsmegling, Stadsporten og Advokatfirmaet Thommessen.

Boge påpeker at dette er en lagseier, og synes det er gøy at det er et rehabiliteringsprosjekt som vant prisen.

– I det grønne skiftet, der alle tomtene i Bergen sentrum er bebygget, er det rehabilitering av eksisterende bygg som er fremtiden. Det er klart; Sundt har vært et krevende bygg å rehabilitere, og desto mer gledelig er at vi mottar prisen for dette prosjektet, sier hun.

Juryen har bestått av Egil Herman Sjursen (adm. dir. i Holberg Fondene), Mette Svanes (tidligere PBE-sjef, nå kirkeverge i Bergen), Per Kristian Knutsen (pensjonert adm. dir. i Studentsamskipnaden på Vestlandet) og Cecilie Andersson (prorektor Arkitekthøyskolen i Bergen).

Sundt-bygget.

– Detaljeringen i bygget er ekstremt bra. Dette rehabiliteringsprosjektet kunne ha falt helt igjennom, men her har DNB Næringseiendom gått de ekstra milene. Det er godt for Bergen å kunne ivareta et skikkelig varemagasin, sier Andersson til Estate Vest.

Sundt-bygget ble reist i 1938. Under prisutdelingen sa Andersson at bygget har vært et ikon for Bergens forretningsarkitektur, og ett av de fremste hovedverkene innen funksjonalismen i Norge.

– Det så moderne ut da det ble bygget, det ser fortsatt moderne ut nå, og med rehabiliteringen vil det stå seg inn i fremtiden, påpekte hun.

Da DNB Næringseiendom gikk i gang for fire år siden var det bare fasaden som fikk stå, for det fredede bygget som hadde rustskader i armeringen måtte skifte ut alle betongdekker.

– Når bygget nå igjen fremstår som det alltid har gjort, med de samme marmortrappene våre bestemødre har gått i, blankpussede svingdører og hurtiggående heiser, er det en bragd å ha klart å navigere vår tids byggtekniske og miljømessige krav, med vern og historie og nye leietagere med sine ønsker og behov, påpekte hun.

Det nye Sundt-bygget er hovedkontor for PwC med over 300 ansatte i de øvre etasjene, uten en eneste parkeringsplass i huset, men Colonialens nye restaurant Sann i sjette etasje fungerer også som kontorkantine og byggets høye storstue.

– Med ny uteservering på taket får de spise lunsj med byggets flotteste utsikt i tidsmessige og ungdommelige kontorlokaler som passer godt til en gjennomsnittsalder på de rundt 30. Sundt har klart å tiltrekke seg butikkonsepter som er nye i Bergen og Norge, samtidig som preget av det ærverdige magasinet er intakt med den åpne førsteetasjen, inngangspartiene og marmordetaljene. Bygget fremstår som et landemerke i sentrum, og kan igjen styrke handelsstandens kamp mot de store shoppingsentrene i periferien og trekke folk til sentrum, sa Andersson.

Juryen som i år så på flere prisverdige kandidater, trekker frem at DNB Næringseiendom med Sundt-bygget har klart å gjennomføre «en utrolig fin og bærekraftig rehabilitering av et ikonisk bygg der de har balansert mellom å ivareta – og forsterke – magasinopplevelsen i de første etasjene og kombinert dette med nye kvaliteter som for eksempel takhagen, nye aktører og tilbud som vil trekke folk til bygget og til Bergen sentrum».

Powered by Labrador CMS