Ukens Tips: Erverv av ANS og DA

Ukens Tips tar for seg kjøp av ansvarlige selskaper (ANS) og selskaper med delt ansvar (DA).

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Flere av Ukens tips i vår dreier seg om erverv av aksjer i eiendomsselskaper (“Target”). Som regel er Target et aksjeselskap, men i noen tilfeller et Target et ANS eller DA, og da er det enkelte punkter det er viktig å være særlig oppmerksom på.

Vi forutsetter for enkelhets skyld overdragelse av samtlige andeler. Enkeltvis salg reiser særlige problemstillinger.

Dersom en kjøper erverver samtlige andeler i et ANS eller DA, regnes dette som skattemessig realisasjon av Targets eiendeler. Det er derfor viktig å etablere en struktur med minst to kjøpere. Den ene kjøperen kan gjerne være et SPV-selskap som eies av den andre kjøperen.

Da det alltid vil foreligge minst to selgere ved erverv av andelene i ANS og DA (med mindre en av andelshaverne erverves), vil det normalt være viktig for kjøperne at selgerne er solidarisk ansvarlige for prisavslags- og erstatningskrav. Dersom det er mange selgere er dette spesielt viktig. Dersom selgerne ikke godtar solidaransvar, bør kjøperne søke å innta vilkår knyttet til escrow-kontoer som delvis sikkerhet for kjøpernes krav eller vurdere M&A forsikring.

Selgerne av andelene hefter etter overdragelsen fortsatt for selskapsforpliktelser som ble stiftet før overdragelsen av andelene, jf. selskapsloven § 2-30. Det er viktig for selgerne å regulere dette i kjøpekontrakten, og selgerne bør sørge for at kreditorene fritar selgerne for ansvar. Det nevnes at en selger som holdes ansvarlig etter denne bestemmelsen kan kreve regress etter selskapsloven § 2-5.

Skatterettslig er det viktig å være klar over at ved fastsettelse av alminnelig inntekt for Target i salgsåret, vil samlet overskudd eller underskudd fordeles på selgerne og kjøperne forholdsmessig i forhold til eiertiden, jf. skatteloven § 10-41(3). Overdragelsesmåneden henføres til kjøperne i henhold til loven. Denne lovreguleringen kan by på utfordringer, særlig dersom inntekten i Target endres vesentlig etter overtakelse; en av partene vil i et slikt tilfelle reelt sett risikere å måtte betale deler av skatteregningen til den annen part. Det bør derfor søkes inntatt reguleringer i kjøpekontrakten som sikrer riktig fordeling av skatt, samt riktig kjøpesumsberegning og kjøpesumsjustering.

Et annet vesentlig forhold som kjøperne, og eventuelt andre deltakere i Target, bør være klar over er solidaransvaret som følger av skattebetalingsloven § 16-11. Target er ansvarlig for deltakernes skatteforpliktelser dersom disse ikke kan innkreves hos den aktuelle deltakeren. Kjøperne bør derfor alltid undersøke hvorvidt tidligere deltakere har utestående skattekrav som er knyttet til Targets formue og inntekt. I den grad det hefter usikkerhet rundt disse forhold, bør kjøperne kreve å få sikkerhet for eventuelle skattekrav mot selskapet.

Det er også en rekke andre særlige forhold som må hensyntas ved kjøp og salg av ANS eller DA, herunder closingmekanismer og begrensninger tilknyttet bruk av andelene i Target og Targets eiendom som sikkerhet for kjøpernes oppkjøpsfinansiering.

—————————-

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Informasjon om forfatterne:

Line Ravlo-Losvik er doctor juris og partner ved Wikborg Reins Oslo-kontor. Hun er leder av firmaets Næringseiendomsteam.

Jens Aas er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er tilknyttet firmaets Næringseiendomsteam.

Andreas Kildal er advokatfullmektig ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er tilknyttet firmaets Næringseiendomsteam.

 

Andre Ukens Tips:

10. jun: Transport av leiekontrakten

3. jun: Avskrivninger og kjøpesumsberegninger

28. mai: Hvem kan signere leiekontrakten?

21. mai: Kjøpesumsberegning – skatterabatt

13. mai: Når leier ikke betaler

6. mai: Marketsleie

29. apr: Kjøpesumsberegning – gjeld

22. apr: Kjøpesumsberegning – eiendeler

15. apr: Tilbakelevering av leieobjekt

8. apr: Leietakers driveplikt

1. apr: Skatt og leietakertilpasninger 

18. mar: Mva på utleie av p-plasser

11. mar: Utleie ved oppføring

4. mar: Sletting av festekontrakter

25. feb: Mva på utleie av parkeringsplasser 

18. feb: Rådgihet i eierseksjonssameier 

11. feb: Momskompensasjon 

4. feb: Sletting av heftelser 

28. jan: Generalfullmakter

21. jan: Oppkjøpsfinansiering

14. jan: Når gjelder Husleieloven

7. jan: Rettsvern

17. des: Dokumentsavgiftsfrie fusjoner

10. des: Fredete eiendommer

3. des: Framleie

26. nov: Tomme lokaler og mva

 

Foto: Erik Burås/Studio13

 

Powered by Labrador CMS