VEIEN VIDERE: Even Stølen, Kari Due-Andresen og Kristian Småvik i Akershus Eiendom påpeker at utviklingen i leieprisene fremover er avhengig av hva som skjer videre i norsk økonomi.

Akershus Eiendom: Stabilt kontormarked

Det har blitt tilført lite nytt areal i kontormarkedet de siste to årene, og Akershus Eiendom forventer at det kommer lite nytt areal også de nærmeste årene.

Publisert

I den seneste utgaven av Innsyn & Utsyn viser Akershus Eiendom til at de, etter en lang periode med stadig økende etterspørsel etter kontorlokaler i Oslo, nå opplever at selskaper er noe mer avventende i sine kontorbeslutninger.

– Byggeaktiviteten har vært lav siden 2022, og høye byggekostnader kombinert med stigende yielder har ført til at tilførselen av nye kontorarealer har vært godt under det historiske snittet. Leieprisene som kreves for å sette i gang et prosjekt, er vesentlig høyere enn markedsleien for eksisterende lokaler av høy standard, fremgår det av markedsoppdateringen.

Ettersom majoriteten av kvadratmeterne som tilføres i 2025 allerede er utleid, mener de at vi trolig ikke vil se en mer romslig tilbudsside før tidligst i 2026.

I en årlig arealbehovsundersøkelse kartlegger Akershus Eiendom arealbehovet til kontorbrukere i Oslo, og årets undersøkelse er basert på 90 kontrakter og aktive kontorsøk. I resultatene kommer det frem at leietakere som nylig har signert leiekontrakt i nye lokaler, eller som er på aktivt søk etter nye lokaler, i snitt søker litt under 1 prosent mindre areal enn det de allerede sitter på. Dette peker mot at kontoretterspørselen nå flater litt ut.

– I år ser det ut til at bedriftene har blitt noe mer avventende. Med en vedvarende svak tilbudsside i kontormarkedet, har nå kontorledigheten for Oslo flatet ut. Ifølge vår siste ledighetstelling er samlet kontorledighet i Oslo nå på 6,3 prosent, og for Oslo sentrum på 4,9 prosent. Dette er tilnærmet uendret fra forrige kvartal, skriver Akershus Eiendom.

I tråd med Norges Bank sin forventning om en myk landing, holder de på prognosen om at kontorledigheten vil holde seg stabil på dagens nivå ut 2025.

– Etter en periode med høy leieprisvekst ser vi nå at utleiemarkedet har bremset noe opp og stabiliserer seg. Bedrifter har økt kostandsfokus, som leder til en mer avventende holdning om å flytte og lengre beslutningsprosesser. Utviklingen i leieprisene fremover er avhengig av hva som skjer videre i norsk økonomi, og på kort sikt venter vi kun en moderat leieprisvekst på rundt 5 prosent i 2024 for Oslo sentrum, skriver de i Innsyn & Utsyn.

Powered by Labrador CMS