FELLESSKAP: Tine Aagesen og Solon vil bringe generasjoner sammen i nye boformer.
Foto: Solon
Solons nye boligkonsept skal samle mennesker
Det er hverken seniorsenter eller omsorgsboliger, men boligprosjekter der beboerne kan være sammen.
Solon Neste som det nye boligkonsept kalles, skal fremme samhold og naboskap gjennom en boform som utforsker løsninger for å møte fremtidens boligbehov, med søkelys på sosial og miljømessig bærekraft. Boformen er spesielt tilrettelagt for eldre og generasjoner som ønsker et moderne hjem hvor fellesskap er en naturlig del av tilværelse.
– Vi har famlet litt med et slikt konsept i mange år, som det vi kalte Solon Senior. Men etterhvert utvidet vi begrepet med tanke på en bredere aldersgruppe. Vi tenker sosialt fellesskap og naboskap bygd opp av beboerne selv, for her er det snakk om vanlige boliger der det er satt av mer plass til felleskap enn i andre prosjekter. Med møteplasser både ute og inne ønsker vi å oppmuntre beboere til å utforske felles interesser og bygge verdifulle relasjoner i umiddelbar nærhet, forklarer prosjektsjef Tine Aagesen.
Eldre er de nye frie
Eldre i dag er ikke som i gamle dager. De lever lenger og er mer aktive enn før. Samtidig har samfunnet økt ensomhet, og behov for fellesskap. I Oslo kan omtrent en av tre tenke seg deleløsninger tilknyttet hjemmet sitt, med noe høyere tall blant eldre. Gjennom dialog med en fokusgruppe bestående av eldre i Oslo, har Solon fått ny kunnskap og innsikt om hvilke ønsker de har for sine fremtidige hjem.
– Fokusgruppen vår er særlig opptatt av å dele de sosiale rommene, det å spise god mat og tilbringe tid sammen med andre. Noen vil gå tur i fellesskap og dele hobbyaktivitet, og de fleste ønsker frivillig fellesskap, med regelmessig ikke-forpliktende aktivitet, forklarer Aagesen og presiserer at dette handler om flere enn den eldre garden:
– Rapportene våre viser at folk som føler seg ensomme er i et mye større aldersspenn enn vi tror, det treffer ganske enkelt alle grupper. Nye bokonsepter kan være en måte å begrense dette problemet på. Dette handler om hvordan vi rigger samfunnet, men det er en folkehelsegevinst å bygge boliger der folk føler de har en meningsfylt fellesskap med naboene sine. Rett og slett en vinn-vinn-situasjon, poengterer hun.
Noen slike konsepter har en nedre aldersgrense på 55 år. Det vil ikke Aagensen vite noe av:
– Vi vil bringe generasjoner sammen, ikke kreve at man må være i en viss alder for å få kjøpe en slik bolig. Derfor vil vi ha fri aldersgrense, sier hun,
Piloter for fremtidens boligform
De første Solon Neste-prosjektene kommer på Tåsen, Holtet og Fjellhamar, tett på god infrastruktur. Tåsen Neste i Oslo blir et generasjonsfellesskap med rundt 75 leiligheter og rekkehus, og er i tidlig planarbeid med ambisjon om ferdigstilling senest 2028. Holtet Neste blir et seniorfelleskap med 60-70 leiligheter med mål om ferdigstilling i 2027.
– Målet er å skape hjem tilpasset fremtidens boligbehov. Gjennom pilotprosjekter vil vi utforske deleløsninger, flerbruksareal, kombinasjon av fellesareal og næring, grønn mobilitet og fellesskapsverktøy. Solon Neste skal være verdiskapende for både beboere og nabolag, og bidra til en mer bærekraftig boligutvikling, sier Aagesen.
Det som også bygges mer og mer av er prosjekter med en gjestehybel eller to.
– En del av dem som kjøper i slike prosjekter kommer fra eneboliger, men vil ha plass til besøk uten at gjestene skal ligge på sofaen. Derfor blir hyblene en del av fellesarealet. Vi har veldig tro på slike konsepter og er sikre på at det kommer stadig flere av disse landet rundt. Tilbakemeldingene fra Lørenskog kommune er positive og i Kristiansand er de nysgjerrige på hva dette er. I Trondheim skal vi bygge 300 leiligheter sammen med Obos, påpeker hun.
En av gruppene Solon snakker om er ektepar som planlegger pensjonsalderen. Eller der den ene parten er falt fra.
– Alle vi spør om hvordan de vil ha de i fremtiden svarer at de vil spise med venner og eller familie. Rett og slett gjøre det samme som alle andre. Komme sammen for å se en fotballkamp på TV, drive med litt håndverk eller bare ha hyggelige kvelder sammen. Dørstokkmila blir mye lavere når dette er lagt til rette der du bor, for det er nok av boligprosjekter der folk ikke kjenner naboene sine, understreker hun.
Noen tjenester i tillegg
I flere av disse konseptene er det dessuten planlagt noen næringslokaler, som frisør, fotpleie og lignende.
– Du skal kunne få det du trenger i hverdagen der du bor, men det avhenger litt av beliggenheten. På Tåsen er vi for eksempel nabo til Tåsensenteret som allerede har slike tilbud. Men det er ikke snakk om pleietjenester, det er det offentliges oppgave, sier hun.