Tech:
Satser milliardbeløp på tech for bærekraftig byutvikling
NREPs nye fond «2150» har fått med seg penger fra blant annet Fredensborg for å investere i teknologiselskaper som skal fremskynde det grønne skiftet i byutviklingen.
Sammen med Novo Nordisk og det danske statsfondet The Green Future Fund har Fredensborg gått inn med kapital i det nye «2150»-fondet til private equity-giganten NREP. 2150 er et nytt venturefond som skal investere milliardbeløp i selskaper med teknologi som skal fremskynde bærekraftig utvikling innenfor bygg, eiendom og byutvikling. Det første fondet har hentet inn 130 millioner euro (over 1,3 milliarder kroner, og har allerede investert i Carboncure, et grønt teknologiselskap som skal redusere CO2-utslippene fra betongproduksjonen med 500 millioner tonn i året innen 2030. Målet er å hente inn totalt 200 millioner euro til fondet.
– Det er gledelig å investere i og støtte et nytenkende og fremtidsrettet eiendomsfond med vekt på bærekraft og teknologi, strategisk viktige områder for oss i Fredensborg, sier Andreas Søtvedt Oulie, Leder av investeringsteamet i Fredensborg.
Jens Petter Hagen, leder for den norske virksomheten til NREP, sier at 2150 illustrerer NREPs langsiktige ambisjon for det grønne skiftet innenfor eiendom.
– Vitenskapen er entydig: Verden kan ikke nå de nødvendige utslippsreduksjoner uten fundamentale endringer i hvordan vi bygger og driver eiendomsutvikling. Samtidig kan heller ikke eiendomsbransjen levere de nødvendige reduksjoner uten bedre teknologiske løsninger. Vi lanserer 2150 for å akselerere utviklingen og bruken av slik teknologi, sier Hagen.
Det første 2150-fondet skal bygge en portefølje på rundt 20 selskaper, som alle skal ha potensialet for å bli et såkalt «gigacorn», som ifølge NREP er et kommersielt vellykket selskap som har potensial til å redusere CO2-utslipp med et helt gigatonn.
CarbonCure Technologies er den første investeringen til 2150. Selskapet spesialiserer seg på å binde inn CO2 i fersk betong, som reduserer karbonavtrykket uten at det går utover betongens ytelse. Betong står alene for 8 prosent av det globale CO2-utslippet, og CarbonCure har mål om å redusere CO2-utslippene med 500 millioner tonn årlig innen 2030.
– Vi kunne ikke bedt om bedre strategiske investeringspartnere, som deler verdiene våre, i kampen for å avkarbonisere byene våre, sa Robert Niven, administrerende direktør og grunnlegger av CarbonCure, da 2150-investeringen ble kjent.