208.000 KVM: Grønlikaia får et samlet utbyggingsareal på 208.000 kvadratmeter. Sørenga til venstre på illustrasjonen.

Slik er gigantplanen for Fjordbyens neste byggetrinn

Grønlikaia utgjør ca. en fjerdedel av den samlede byutviklingen i Bjørvika.

Publisert Sist oppdatert

Øst for Sørenga i Bjørvika ligger Grønlikaia, et sentrumsnært asfaltområde fullt av containere. Området har lang kveldssol og panoramautsikt mot byen og Oslofjorden. Her skal det reises en ny bydel med 1.500 boliger, 3.000 arbeidsplasser og over 1 kilometer ny Havnepromenade.

Hav Eiendom sender nå inn sitt planforslag for å forandre den store containerhavna til en ny levende bydel med butikker, kafeer, restauranter, flytende øy, badeområder og én kilometer ny havnepromenade som ender i et nytt natur- og rekreasjonsområde. Planen har tatt med seg mange innspill fra byens befolkning, som ble hørt i en omfattende medvirkningsprosess. Med et utbyggingsvolum på 208.000 kvadratmeter utgjør Grønlikaia om lag ¼ av samlet byutvikling i Bjørvika.

Planområdet i dag.

– Med innsendelsen av planforslaget markerer vi at vi er på oppløpssiden av reguleringsarbeidet som har pågått de siste 5 årene. Fremdeles gjenstår viktige milepæler før vi er i havn, men dette helhetlige planforslaget gir et godt bilde av hvor fantastisk dette kan bli for hele byen, sier Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom, i en pressemelding.

Grønlikaia blir et variert område i både arkitektur og innhold, samtidig som det har en helhetlig ramme. Reguleringsarkitekt er Rodeo Arkitekter, og arkitektteamene A-lab, Adept, LPO, Vandkunsten og Norconsult har i samarbeid tegnet hver sin del av Grønlikaia. Dermed blir det blir fem distinkte delområder med ulike kvaliteter og identitet.

– Grønlikaia blir en skattekiste av det beste skandinavisk arkitektur har å by på. Dette blir en bydel som får mange arkitektoniske kvaliteter, byrom og møteplasser for hele befolkningen, og som gir et helt nye møter med Oslofjorden. Hav Eiendom skal ha honnør for å ha gjennomført en grundig prosess som har involvert mange dyktige fagpersoner, sier Henning Sunde, kreativ leder i Rodeo Arkitekter.

Grønlikaia blir bestående av disse fem delområdene:

· Verket er det nordligste delområdet i Grønlikaia med beliggenhet inntil Loallmenningen hvor Bjørvika skole er under bygging. Dette blir en urban møteplass med restauranter og kafeer. Her kommer mange kontorarbeidsplasser og boliger, kun en kort spasertur unna Oslo S.

· Lohavn blir et spennende boligområde med direkte tilgang til vannet. Her etableres to kvartaler på land (en med en barnehage) og et boligtun på vann med helt spesielle bokvaliteter. Havnepromenaden deles her i et indre og et ytre løp, hvor det ytre løpet skaper nye møter med fjorden for hele befolkningen.

· Grønlikilen blir hjertet av Grønlikaia. Her kommer et boligområde fylt med kafeer og restauranter og et bryggelandskap som trapper seg helt ned til vannkanten. I midten av området kommer en flytende grønn øy, Dagdriverøya, på 3 mål som gjør at man kan sitte med tærne i vann uansett høyden på tidevannet.

· Munkehagen blir nesten en liten bydel i seg selv. Bebyggelsen på vannet danner en intim lagune i midten som sammen med Munketorget, og den historiske blokkmurskaia skaper et byrom som ikke finnes i Fjordbyen fra før. Helt ytterst mot sørvest legges det til rette for vannaktiviter som utleie av kajakker som kan ta deg ut på fjorden, og helt i sør kommer en barnehage som åpner seg opp mot tilliggende friområde.

· Buffersonen blir et stort nytt friområde til Oslos befolkning som også fungerer som en naturlig skjerm mellom by og havn. Her står rekreasjon og etablering av natur i sentrum, både over og under vann, samt at det gis rom for et kultur- og aktivitetshus på ca. 8.000 kvm.

– Et viktig grep i planen er å sette byggene på pæler i stedet for å fylle ut masser i vannet. Sjøvannet kan da strømme fritt, og det har mye å si for livet i fjorden. I området er det svært begrensede naturverdier i dag, og nå vi har muligheten til å forbedre dette, fremgår det av pressemeldingen.

Konstruksjonene som etableres i sjø, skal kunne benyttes til tiltak som fremmer det marine økologiske mangfoldet lokalt. Et eksempel er å innpasse kunstige rev og vegetasjon i konstruksjonene for å skape nye leveområder for marint liv. Dette kan gjøres ved å feste spesialdesignede strukturer til pælene, som tilrettelegger for at alger og skalldyr kan trives. Tiltakene vil øke det biologiske mangfoldet, styrke fjordens økosystem og bidra til et mer robust og sunt marint miljø.

Powered by Labrador CMS